Serie

Skribent

Alexander Kardelo

15 augusti 2024 | 17:30

"Helikopterrånet är kronjuvelen bland heist-berättelser"

Manusförfattaren Ronnie Sandahl och regissören Daniel Espinosa gör Netflix-serie av ett spektakulärt brott.
Netflix nästa svenska storsatsning ”Helikopterrånet” närmar sig med premiären satt till november. Först får besökarna på Stockholms filmfestival ta del av de första avsnitten innan hela serien släpps på streaming kort därefter.
 
Regissören Daniel Espinosa (”Snabba cash”) och manusförfattaren Ronnie Sandahl (”Borg”) har slagit sina kloka huvuden ihop för att berätta om det spektakulära rånet mot en värdedepå i Västberga år 2009, med ett rekordstort byte på 39 miljoner kronor. En världshändelse som en gång fångade självaste Jake Gyllenhaals intresse.
 
Igår klev de upp på Sommarbio-scenen i Stockholm för en Q&A i filmfestivalens regi.

- Vi är jätteglada. Jag är jättestolt över den här serien, säger Daniel Espinosa.
 

Sandahl: "Hollywood försökte i fem års tid"

 
Det hela började med att Espinosa blev uppringd av en av rånarna som han kände sen tidigare. Först kom en filmidé på tal. Sedan blev det en bok: ”Helikopterrånet” skriven av Jonas Bonnier. Filmrättigheterna köptes snart av Netflix som såg en amerikansk film framför sig. Det rann dock ut i sanden.
 
- Det gick fem år när de försökte göra en Hollywoodfilm som klev ganska långt bort från kärnan av vad den här berättelsen är, minns Ronnie Sandahl.
 
- När det inte blev gjort satt jag och väntade. Jag har länge velat göra en heist-berättelse, och man vill ju ha kronjuvelen: ”Helikopterrånet”. När den blev fri från USA tänkte jag att det ska inte bli en film utan en tv-serie. Sen ringde jag Daniel, och sen körde vi.
 

Espinosa: "Det var som att komma hem"

 
Daniel Espinosa har flerårig erfarenhet av stora actionfilmer i Hollywood, där han jobbat med stjärnor som Ryan Reynolds och Tom Hardy. Men biljetten dit blev svenska gangsterdramat ”Snabba cash” (2010). Nu är cirkeln sluten när han åter får utforska den kriminella världen på hemmaplan:
 
- Det var som att komma hem, säger regissören. Det är ett Stockholm som jag känner till, mitt Stockholm, så som det ser ut i mina filmer. Jag fick gå tillbaka till min egen barndom, mina egna historier, var jag kommer ifrån och varför jag började göra film.
 

Sanning eller fiktion?

 
Hur mycket är då sanning och hur mycket är fiktion i ”Helikopterrånet”? Ronnie Sandahl svarar:
 
- En spännande fråga. Min teori är att den här tv-serien kommer närmare vad jag ser som sanningen om helikopterrånet än någon annan berättelse, inslag eller artikel, har kunnat göra. Men det är den sortens händelse som det finns en jävla massa sanningar om. Och det är en del av attraktionen också.
 
”Helikopterrånet” får världspremiär på Stockholms filmfestival den 15 november. Serien släpps sedan på Netflix den 22 november. Se hela intervjun nedan.
 
| 15 augusti 2024 17:30 |