Serie

Skribent

Alexander Kardelo

1 november 2015 | 09:00

Hollywood riktar ljuset mot vetenskapens värld

Kan en dokumentärserie förändra världen? Det hoppas personerna bakom ”Breakthrough”.
Hur jobbar världens skarpaste hjärnor för att stoppa epidemier som ebola? Kan man med hjälp av modern forskning bromsa åldrande och de sjukdomar som kommer på köpet? Vad kan människor låna från robotar? Det är några av frågorna som besvaras i tv-serien ”Breakthrough”, på National Geographic i november.

I sex avsnitt behandlas ämnen som energi, vatten, den mänskliga hjärnan, virusepidemier, åldrande och cyborgteknik, och de otroliga genombrott som sker inom dessa områden just nu.

För att serien ska nå ut till fler än de mest vetgiriga vetenskapsnördarna är stora Hollywood-namn ombord. Skådespelare och filmskapare som Paul Giamatti, Angela Bassett och Brett Ratner har regisserat varsitt avsnitt om ett ämne som ligger dem nära hjärtat. Samtliga avsnitt är producerade av Ron Howard och Brian Grazer, tillsammans med Kurt Sayenga från Asylum Entertainment.



Sayenga hade den stora uppgiften att locka över några av filmbranschens mest upptagna människor, berättar han för MovieZine i London.

- Den stora delen av mitt jobb, förutom att välja ut vad varje avsnitt skulle handla om, var att hitta rätt regissör till varje del. Och hur mycket kunde de vara inblandade? Alla de är ju mycket upptagna med diverse storfilmer. Processen började hos Imagine, som är Brian Grazers och Ron Howards företag. De kontaktade folk som de kände, och jag pratade med mina kontakter för att se vem som kunde vara intresserad. Till slut hade vi en lång lista på önskenamn. Det enda problemet med dem är att hitta tid i deras scheman.

- Varje episod kom med sina egna utmaningar. Tv följer oftast en viss mall, och man jobbar med tajta scheman. Här hade vi sex individuella filmer med sina egna karaktärer, det finns ingen formel som vi följer. Det öppnade upp för en storslagen kreativ atmosfär, säger Kurt Sayenga.

Vetenskapsmännen och -kvinnorna vi möter saknar kanske de enorma budgetar som Hollywood normalt rör sig med. Men serien är påkostad för sin genre, och förhoppningen är att den ska väcka världens intresse för forskning, och hur den kan förebygga några av planetens stora problem.



Filmen som vi får förhandstitta på är ”Fighting Pandemics - Bekämpa pandemier”, i regi av Peter Berg. Mest känd för actionfilmer som ”Lone Survivor” och ”Battleship”, tar han sig här berättelsen om ebola-utbrottet 2014 som en thriller. Vi ser närgångna, obehagliga bilder på västafrikanska patienter som dör i extrema plågor, och följer parallellt amerikanska forskare som kämpar mot klockan för att ta fram ett snabbt och billigt sätt att upptäcka smittan i tid. En av dem är Erica Ollmann Saphire. 

Vad hoppas ni att serien ska åstadkomma? Varför är det viktigt att ha dessa stora affischnamn ombord?

- Det är av kritisk betydelse att belysa var vi borde lägga vår tid, våra pengar och våra resurser. Hellre investera på forskning i god tid så att man har en färdig lösning, istället för att lägga pengar på att försöka rädda situationen efter ett utbrott. Att försöka förhindra dödsfall.

- Det vi ser i dagens ekonomi är att allt mindre pengar går till forskning. När vi skär ner så studerar vi inte de virus vi kanske borde studera. När storleken på ditt laboratorium krymper, så lär du inte upp så många nya studenter som du borde. Jag jobbar med de här sjukdomarna nu, men om femtio år måste mina studenter föra arbetet vidare. Jag hoppas att kameralinsen riktas mot ett problem som vi borde vara medvetna om. 

Trots tunga ämnen som behandlas är ”Breaktrhough” en serie full av hopp och möjligheter, förklarar Ollmann Saphire för MovieZine.

- När du har jobbat hårt och kommer hem en fredagskväll så vill du bli underhållen. Du vill inte få höra om världens problem. Jag gillar att researchen porträtteras på ett intressant sätt, inte så torrt. Det fångar din uppmärksamhet. Jag gillar att de också visar det mänskliga dramat bakom det. Varje upptäckt som görs i ett labb görs av människor, de har personligheter och åsikter. Vår vetenskapliga litteratur är torr! Man får aldrig höra hur någon känner inför sin upptäckt, eller hur hårt de har jobbat. Jag hoppas serien belyser det och hur viktigt det är med forskning.


”Breakthrough” har svensk premiär på National Geographic Channel den 8 november. Här är vad alla avsnitten handlar om:

8 nov: Fighting Pandemics – Bekämpa pandemier (Peter Berg)

Ebolautbrottet 2014 lamslog stora delar av vår värld. Krisen mobiliserade vetenskapsmän och forskare som nu banar vägen för nya behandlingar och vacciner. Peter Berg tar tittarna på en dramatisk, inspirerande och stundtals hjärtskärande resa för att belysa hur några av vår tids pionjärer kämpar för att förhindra pandemier.

15 nov: More Than Human – Mer än människa (Paul Giamatti)

Paul Giamatti beger sig på en upptäcktsresa för att ta reda på hur mänskligheten styr sin egen utveckling genom teknik och vad det egentligen innebär att vara människa. Avsnittet innehåller inslag om användning av exoskelett, experiment som hjälper döva att känna känslan av ljud och experiment som tillåter människor att gå eller använda datorer genom tankens kraft.

22 nov: Decoding the Brain – Avkoda hjärnan (Brett Ratner – berättad av Adrien Brody)

Efter årtusenden av spekulationer om vad som händer i den mänskliga hjärnan har vi nu de verktyg som krävs för att kunna utforska hjärnans dolda delar. Dessa verktyg kan leda till genombrott som potentiellt kan lindra lidandet för de som lever med sjukdomar som tex epilepsi och Alzheimers. De belyser även mysteriet med vårt medvetande och vad som gör oss till dem vi är.

29 nov: The Age of Aging – Åldrandets tid (Ron Howard)

Under de senaste åren har forskning kring åldrandet öppnat upp nya dörrar som kan hjälpa oss att leva längre och friskare liv. Kan vi ta det steget längre och istället för att behandla enskilda sjukdomar – behandla åldrandet i sig? Och skulle en längre livslängd nödvändigtvis innebära ett bättre liv?

6 dec: Energy on the Edge – Energi i framkant (Akiva Goldsman – berättad av Jason Bateman)

Vi är omgivna av ren, rå energi som väntar på att utnyttjas – energi som så småningom kan ersätta fossila bränslen. Att hitta nya sätt att utnyttja energin omkring oss kräver nytänkande och Akiva Goldsman har hittat vetenskapsmän och ingenjörer med en kombination av teknisk skicklighet, fantasi och orubblig fokus.

13 dec: Water Apocalypse – Vattenapokalyps (Angela Basett)

Kalifornien står på brinken av en apokalyps. Staten har under många år kämpat med torka, något som kostar miljarder i förlorade jordbruksintäkter och jobb. Kalifornien är inte ensamma om denna utmaning, över hela världen kämpar regeringar med växande populationer och minskad tillgång till färskt vatten. Angela Bassett fokuserar på inspirerande berättelser om människor som försöker lösa världens vattenkris med hjälp av djärva lösningar. 
| 1 november 2015 09:00 |