Många har nog märkt av den stora mängd uppmärksamhet som riktats mot den lysande dokumentärserien "The Jinx" från HBO den senaste tiden. En liknande serie, om än i ett annat format, som fick enorm uppmärksamhet i slutet på förra året var podcasten "Serial". Det som förenar dessa serier är något som länge intresserat mig, nämligen kriminalfall.
Med fenomen som "Serial" och "The Jinx" bakom oss, går vi mot en trend med ökat intresse för denna typ av dokumentärer? Kommer filmare världen över att försöka hitta nästa stora story? Jag hoppas och tror faktiskt på det, men innan vi blickar framåt så tänkte jag ta en titt i backspegeln och gräva fram några av mina favoriter i genren. Vissa är mer välkända och välproducerade än andra, i ärlighetens namn är det få filmer i den här genren som är lika stilistiska och flashiga som "The Jinx". Detta spelar dock mindre roll om det är rätt historia som berättas, vilket några av filmerna nedan är exempel på.
På en skör tråd (1988)
Den legendariske dokumentärfilmaren Errol Morris undersöker ett polismord som begicks 1976 i Dallas County, Texas. Dömd för mordet var en man vid namn Randall James, men var han verkligen skyldig? Filmen kastade nytt ljus på fallet och fick även en stor påverkan efter den släppts. En betydande film i genren som, även om den är till åren kommen, har mycket intressant att erbjuda. Regi: Errol Morris.
The Friedmans (2003)
"The Jinx"-regissören Andrew Jareckis första film om en till synes vanlig familj som hamnade i medias fokus på 80-talet när det sipprade fram tecken på att pappan och en av sönerna i familjen ägnade sig åt hemska brott mot barn. Ett paket innehållande barnpornografi adresserat till pappan upptäcktes och utlöste en stor och uppmärksammad utredning kring vad som pågick inom familjen Friedman. En väldigt omskakande dokumentär som man kanske ska undvika om man har svårt för den här typen av brott. Kan man distansera sig en aning och är intresserad så rekommenderar jag filmen starkt. Regi: Andrew Jarecki.
Dear Zachary (2008)
En dokumentärfilmare bestämmer sig för att spela in en hyllningsfilm till en god vän som blivit mördad. Anledningen är att den gode vännens son, Zachary, genom filmen ska få lära känna sin far som han inte fick möjligheten att träffa. För att inte förstöra upplevelsen väljer jag att inte beskriva filmen mer detaljerat än så, jag nöjer mig med att uppmana alla att se den. Filmen är omskakande, tragisk och upprörande. En garanterad känslostorm. Regi: Kurt Kuenne.
Roman Polanski: Efterlyst och eftertraktad (2008)
När Roman Polanski 1977 åtalades för sexualbrott mot 13-åriga Samantha Gailey uppstod givetvis ett medialt inferno, Polanski nekade till alla anklagelser och flydde så småningom USA för att komma undan lagens långa arm. Sedan dess har han aldrig återvänt. Det är ett kontroversiellt och känsligt fall, filmen gav mig många tankar och frågor. Vad var det egentligen som hände? Hur förhåller man sig till Polanski som filmskapare om han vore skyldig? Var man än landar i dessa frågor så är det nyttigt att fundera några varv kring dem. Regi: Marina Zenovich.
Phil Spector: Ångest och extas (2009)
Som titeln skvallrar om kretsar filmen kring Phil Spector, musikaliskt geni som skrivit och producerat musik åt en lång rad stora artister. År 2003 hittades skådespelerskan Lana Clarkson ihjälskjuten i Spectors hem, ett mord som han så småningom dömdes för. Det jag fann allra mest intressant när jag såg den här filmen var Phil Spector som människa, likt Robert Durst i "The Jinx" är han oändligt fascinerande. Geni, galning eller både och? Det är upp till var och en att avgöra. Regi: Vikram Jayanti.
Central Park Five (2012)
Filmen undersöker ett fall från slutet av 80-talet där fem afro- och latinoamerikanska ungdomar blev dömda för att ha våldtagit en vit kvinna i Central Park, New York. Ungdomarna spenderade mellan sex och tretton år i fängelse innan fallet tog en tvär vändning. Ett exempel på hur det kan gå när polis, media och allmänheten drar förhastade slutsatser. Detta är något som är högst aktuellt även i skrivande stund givetvis, en viktig film på så vis. Regi: Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon.
The Cheshire Murders (2013)
En film som kretsar kring ett brutalt trippelmord på en mor och två döttrar 2007 i det lilla samhället Cheshire, Connecticut. Två män bröt sig in i familjens hem vilket sedan urartade i fruktansvärda händelser, detta följdes av en politiskt laddad rättegång med diskussioner kring dödstraff. En gripande och tragisk historia där endast pappan i familjen kom undan levande. Frågor väcks kring polisens agerande och om inte brottet rent av kunde ha förebyggts. Regi: Kate Davis.
Paradise Lost-trilogin (1996, 2000, 2011)
Trilogin om de fasansfulla morden på tre unga pojkar 1993 i West Memphis, Arkansas. Filmerna "The Child Murders at Robin Hood Hills", "Revelations" och "Purgatory" följer rättsprocessen och omständigheterna kring tre ungdomar, Damien Echols, Jason Baldwin och Jesse Misskelley Jr. som på tveksamma grunder blev dömda för morden. Fallet har sedan dess varit föremål för ändlösa spekulationer om vem eller vilka som begick morden. Vissa hävdar att ungdomarna (nu vuxna) är helt oskyldiga medan andra är övertygade om att polis och åklagare har varit på rätt spår hela tiden, de bristande bevisen till trots. En otroligt tragisk historia som vänder och upp ner på ett redan sargat samhälle med dåliga socioekonomiska förutsättningar. Även om fallet i juridisk mening är avslutat så vet ingen vad som faktiskt hände pojkarna. Regi: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky.
År 2012 kom ytterligare ett inlägg i debatten då Amy Bergs dokumentär "West of Memphis" försökte presentera nya bevis i fallet. En film som självaste Peter Jackson varit med och producerat.
Marcus Elving
Vad tycker du om listan? Har du egna förslag? Är vi på väg mot en gyllene era för den här typen av filmer, och är det i så fall något du välkomnar? Kommentera nedan.