Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 juni 2024 | 21:00

"House of the Dragon"-skådespelerskan om skrämmande scenen: "Hotade mig själv"

Phia Saban berättar för MovieZine om hur den skrämmande scenen var att spela in till det första avsnittet av nya "House of the Dragon"-säsongen.
Spoilervarning om du inte sett första avsnittet ur andra säsongen ännu.
 
Efter nästan två års väntan så har vi äntligen fått se vidare på fortsättningen av "House of the Dragon". Efter att ha lämnat oss med en av drottning Rhaenyras (Emma D'Arcy) unga prinsar dödade av prins Aemond (Ewan Mitchell) och hans drake i säsongsfinalen, så får vi redan i säsongsöppningen se en hämndplan utföras. 
 
Det första avsnittet för säsongen heter passande nog "A Son for a Son", i vilket drottning Rhaenyra helt enkelt vill hämnas på prins Aemond. En förhållandevis rimlig önskan. Han dödade hennes son och nu ska han få betala med sitt liv, på något sätt. När hennes make Daemon (Matt Smith) i hemlighet smider en plan så får vi under avsnittets gång se hur en hämndaktion verkställs... även fast den inte riktigt slutar som drottningen hade befallit. 
 
För bokläsarna av "Eld och blod", som "House of the Dragon" är baserad på, så har den här händelsen varit väldigt efterlängtad. Då det slutar med en särskilt makaber scen som involverar drottning Helaena (Phia Saban) och hennes två barn. En scen MovieZine givetvis även passade på att fråga Phia om när vi träffade henne i Paris under smygpremiären tidigare under månaden: 
 
Phia Saban som drottning Helaena Targaryen i "House of the Dragon". 
 
– Jag tycker att det var så bra gjort av skådespelarna, de två skådespelarna i den scenen alltså. De är så hotfulla, men de är faktiskt de finaste och snällaste människorna någonsin egentligen. Så det kändes inte alls hotfullt att spela in det. Men jag hotade mig själv under tiden jag gjorde det, för jag kände liksom att "åh, du måste fixa det här!". De var i alla fall så fantastiska att jobba med. Mark Stobbarts [som spelar råttfångaren] knallblå ögon, det är vad jag tänker på när jag tänker på den scenen. 
 
– Jag tror att man bara måste försöka hålla sig till verkligheten för just den situationen så mycket man kan. Om du börjar tänka på att "oj, det här är intensivt" eller "vad betyder det här för serien som helhet"? Då kan du bli helt galen i princip. Nu säger jag inte att jag inte gjorde just det. Men jag försökte i alla fall att inte göra det.
 
Även i boken tvingas Helaena välja mellan sina två barn och väljer då att peka på sitt yngsta barn, som hon resonerade var för ung för att förstå vad som hände. I det fallet svarar mördarna (i serien spelade av Mark Stobbart och Sam C. Wilson) med att döda hennes andra barn efter att man sade till den andra att "kom ihåg att din mamma ville att vi skulle döda dig istället" (eller något liknande i alla fall). Vilket gjorde att hon aldrig kunde se sitt fortfarande levande barn i ögonen igen. 
 
För alla som har sett avsnittet så vet vi nu att seriens skapare valde att gå en annan något "mildare" väg den här gången, där Helaena lyckas smita iväg med sitt barn i famnen medan "en son för en son"-ögonblicket avslutas utanför bild. 
 
Emma D'Arcy och Matt Smith som drottning Rhaenyra och prins Daemon i "House of the Dragon".
 
Nu återstår det däremot fortfarande att se vad drottning Rhaenyra kommer att tycka om att ett litet barn har mördats, istället för drakryttaren Aemond som var vad hon faktiskt hade bett om. Men om vi i slutet av den första säsongen tyckte att inbördeskriget mellan de två olika delarna av Targaryensläkten var mer eller mindre omöjligt att undvika... så råder det nog nu i alla fall ingen fråga om den saken. Krigandet har bara börjat. 
 

Läs också: "House of the Dragon"-skaparen om seriens framtid: "Vi vet var slutet är nu"

 
Vad tyckte du om det första avsnittet ur den nya "House of the Dragon"-säsongen? Kommentera gärna nedan!
| 17 juni 2024 21:00 |