Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

22 juli 2024 | 22:00

"House of the Dragon"-skaparen om alla drömscener: "Tror inte på spökhistorier"

"House of the Dragon"-skaparen Ryan Condal förklarar varför man ville låta flera av skådespelarna från den första säsongen komma tillbaka via drömsekvenser.
Spoilervarning om du inte har sett fram till det sjätte avsnittet av den andra "House of the Dragon"-säsongen.
 
Den andra säsongen av "House of the Dragon" har levererat på många olika fronter samtidigt. Ambitiösa drakfajter, interna maktstrider och mord på småbarn har avverkats på sätt som verkar ha uppskattats av de allra flesta tittarna.

Men faktumet att Daemon (spelad av Matt Smith) har haft lite väl många drömsekvenser under säsongen, har börjat bli lite av en vattendelare. När MovieZine var i Paris och träffade "House of the Dragon"-skaparen Ryan Condal, så hade bara de fyra första avsnitten visats för press och vi frågade honom redan då om hur tankarna gick kring dessa scener.

Sedan dess har även det femte och sjätte avsnittet givit oss ännu fler drömscener i det hemsökta Harrenhal, där Daemon nu ställts inför sin avlidna fru (spelad av svenska Nanna Blondell), den yngre versionen av hans nuvarande fru, hans mamma och nu i det senaste avsnittet även hans storebror kung Viserys. Här är hur Condal förklarade manusförfattarnas tankar kring användandet av drömsekvenser i den andra säsongen:
 
Nanna Blondell tillbaka i rollen som Lady Leana Velaryon under två avsnitt i den andra säsongen av "House of the Dragon".
 
Under den här andra säsongen har ni valt att låta Daemon ställas till svars för sina tidigare handlingar genom att ta tillbaka Nanna Blondell och Milly Alcock [nu även Paddy Considine] i olika drömsekvenser. Hur gick tankarna där när ni planerade vilket sätt ni ville göra detta på?

- Vi ville göra något som kändes naturligt och av samma DNA som resten av världen i den här serien. Och som berättare och manusförfattare var vi alltid intresserade och fascinerade av Harrenhal som ställe, eftersom det har en lite slottet Gormenghast-känsla mixat med Overlook Hotel-vibbar från "The Shining" över sig.

- Det har i alla fall länge snackats om som ett hemsökt ställe, som byggts på en slags kyrkogård av gamla weirwood-träd vilka kung Harren Hoare högg ned och använde för att bygga slottet. Det sägs ju att den typen av träd är sammanknutna med "de gamla gudarna" i Westeros. Harren ska även ha blandat in blodet från sina fiender när man malde ned stenarna som skulle användas.

- Slottet brändes ju sedan ned av Aegon erövraren, med hjälp av hans drake Balerion. Så det finns otroligt mycket historia kring just det där slottet. Men kort och gott, så är det ett gammalt hemsökt och förstört ställe. Vi fick se lite av det i "Game of Thrones" också, när Arya bodde där medan Tywin styrde Lannister-fronten från slottet.
 
Milly Alcock tillbaka som den yngre versionen av drottning Rhaenyra från den första säsongen av "House of the Dragon". 

- Det var något vi ville göra här också och då var Daemon en rollfigur som verkligen inte tror på den typen av spökhistorier. Han tror inte på något som han inte kan se, lukta eller röra vid. Han har ju givetvis en drake, men det är inte ett övernaturligt väsen för honom. Vi såg honom reagera på Viserys snack om profetior och drömmar som fullständigt nonsens under den första säsongen och när Rhaenyra nämner "Sagan om is och eld" också. 
 
- Vi tyckte därför att det vore väldigt intressant att sätta just Daemon i en miljö där han verkligen ställs mer direkt inför dessa mystiska krafter som trots allt finns i den här världen. För att se vad det kan göra med utvecklingen av honom som rollfigur. 
 
- Det kändes därför intressant att låta honom få möta spöken ur sitt förflutna, som ett sätt att tvinga honom att försonas med valen han gjort och skadorna han lämnat bakom sig till följd av dessa val. Mot dessa människor som han påstått sig ha älskat på ett eller annat sätt.
 
 
Paddy Considine tillbaka som kung Viserys i den andra säsongen av "House of the Dragon". 
 
Har du gillat drömsekvenserna - eller börjar det räcka nu? Sex av den andra säsongens totalt åtta avsnitt finns nu tillgängliga hos Max. Om bara två veckor är vi framme vid säsongsfinalen! 
 
| 22 juli 2024 22:00 |