Spel

Skribent

Alexander Svensson

9 juli 2024 | 15:00

"House of the Dragon"-stjärna får näthat - för ett tv-spel

Abubakar Salim är inte bara sjöman i Westeros, utan även spelutvecklare.
“House of the Dragon”-aktuella skådisen Abubakar Salim är det senaste namnet som drabbas av näthat. Dock inte för sin roll i “House of the Dragon”, där han spelar sjömannen Alyn av Hull, utan istället för sin något mindre kända roll som spelutvecklare.
 
Abubakar Salim har nämligen grundat spelstudion Surgent Studios, och utvecklade där spelet “Tales of Kenzera: Zau”, ett äventyrsspel inom metroidvaniagenren som följer en ung shaman som försöker återuppliva sin döde pappa. Spelet baserades på Salims egna upplevelser av att ha fölorat sin far, men ledde till att han näthatades, något han berättat om för BBC:
 
Abubakar Salim som Alyn i "House of the Dragon".
 
- Vi fick ganska - speciellt på min sida - konstiga meddelanden och kommentarer: rasfokuserat och obehagligt.
 
Salim utvecklar och pratar också om kritiken spelet fick från vissa hörn av nätet, att dess svarta karaktärer - bland annat huvudkaraktären, som Salim gjorde rösten till - skulle varit inkvoterade för att passa in med en mångfaldsagenda.
 
"Tales of Kenzera: Zau" är spelet som Salim utvecklat.
 
- Spelet handlar om den mänskliga känslan av sorg, min resa efter att jag förlorade min far… att diskussionen sedan handlar om en “agenda för påtvingad mångfald” svärtar ner det budskapet.
 
Det behöver inte ens sägas att det är fruktansvärt trist att Salim inte kan göra ett spel baserat på sitt liv och sina upplevelser utan att motta hat för sin och sin karaktärs hudfärg. Vill man spela "Tales of Kenzera: Zau" så finns spelet på Nintendo Switch, Xbox Series X/S, Playstation 5 och PC. Abubakar Salim kan ses som Alyn av Hull i säsong två av "House of the Dragon" på Max.
| 9 juli 2024 15:00 |