Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 augusti 2024 | 10:00

Skådespelaren dog 2020 - återupplivas i bioaktuella "Alien: Romulus"

Scenerna får kritik på grund av undermålig CGI. (Varning för spoilers!)
Det finns en överraskning i bioaktuella "Alien: Romulus" som har hållts hemlig på förhand. Inga trailers har ännu avslöjat att en skådespelare från filmseriens förflutna kommer tillbaka på ett oväntat sätt.
 
Varning för spoilers nedan! Läs vidare på egen risk...
 
När de unga karaktärerna utforskat övergivna rymdskeppet Romulus för att hitta ett sätt att ta sig därifrån vid liv, stöter de på en förstörd android. De lyckas få liv i androiden, och publiken känner genast igen Ian Holm, som spelade Ash i första "Alien" från 1979.
 
Ian Holm har dock varit död sedan 2020, och det är CGI (och ganska dålig sådan) som har använts för att androidens ansikte ska efterlikna hans. I en intervju med Entertainment Weekly förklarar regissören Fede Alvarez sin och Ridley Scotts idé:
 
- Historiskt sett finns det ett begränsat antal syntesiska individer så därför kommer vissa av dem tillbaka. Ridley och jag talade om det, och jag kände att en som aldrig har fått återvända var den bästa av dem alla, original-modellen som Ian Holm spelade.
 
Både Lance Henriksen och Michael Fassbender har fått medverka i flera "Alien"-filmer, så filmskaparna ville även ge Ian Holm en andra chans. Det hade givetvis inte funkat utan medgivande från skådespelarens dödsbo, berättar Alvarez:

- Jag började med att ringa hans familj och prata med hans änka. Hon ansåg att Ian hade fått nobben av Hollywood under sina sista år i livet. Att han hade älskat att få göra mer filmer efter "The Hobbit" men det fick han inte. Så hon gillade verkligen tanken på att han fick medverka.
 
 
Ian Holm "spelar" egentligen inte Ash, utan Rook - en annan android av samma modell, och därav samma utseende. Han är dock uppkopplad mot samma system, som vi ju vet styrs av ett girigt storföretag. (Tips: lita aldrig på en android i rymden!)
 
- De ser likadana ut men han beter sig annorlunda. Rook och Ash sitter på samma information tack vare Mother. Det är en annan android men med samma medvetande som förts över av Mother.
 
En annan intervju med The National News går in mer på detalj hur scenerna spelades in.

- Vi anlitade en brittisk skådespelare vid namn Daniel Betts, som är otrolig. Han lånade ut sin röst, och vi använde oss en av animatronisk docka och lite CGI för att ge honom liv. Jag tycker att det gjordes med stor respekt för Ian Holms minne, säger regissören.
 

CGI-effekterna lämnar mycket att önska

 
Men CGI-effekterna lämnar mycket att önska. Även om Rook är menad att vara en android och inte en människa, så känns hans ansikte fejk på helt fel sätt - det är uppenbart datoranimerat, nästan som i ett tv-spel. Det har fått både filmkritiker att klaga och fans att yttre sitt missnöje i sociala medier.
 
"Star Wars"-filmerna mötte samma slags backlash när de tog tillbaka karaktärer som Moff Tarkin och en ung Prinsessan Leia:
 
"Det fanns absolut ingen anledning för Rook att vara med" skriver en person på Twitter/X.
 
"Hade de inte kunnat anlita någon annan? Det hade inte påverkat handlingen" lyder en kommentar.
 
"Rook är det största problemet med filmen" tycker någon. "Jag gillade filmen mycket, men inte Ian Holms datoranimerade ansikte" tillägger en person. "Cyniskt" och "spöklikt" skriver andra användare.
 
| 17 augusti 2024 10:00 |