Film

Skribent

Paul Dakwar

14 augusti 2024 | 15:30

3 otippade filmer inspirerade Ridley Scotts rymdskräckis "Alien"

Ridley Scott berättar om filmerna som hjälpte honom att forma och skapa sin hyllade skräckfilm "Alien"
Nu har “Alien: Romulus” premiär. Ni som är ordentliga “Alien”-fans har säkert redan laddat upp med att bingea hela “Alien”-serien. Men kanske bockade ni av filmerna för snabbt. Har ni dötid, och vill ändå infinna er i “Alien”-miljön, finns det inget bättre än att ta en titt på de filmerna som hade störst inflytande på “Alien”.
 
Regissören för “Alien” (1979) Ridley Scott har nämnt tre filmer som de största inspirationerna bakom “Alien”: “Stjärnornas krig”, “År 2001: Ett rymdäventyr” och “Motorsågsmassakern”.
 
Desigmässigt är det Stanley Kubricks rymdklassiker “År 2001: Ett rymdäventyr” och George Lucas “Stjärnornas krig” som Ridley Scott attribuerar för en storslagen rymdmiljö.
 
Filmen skildrar en kuslig och ödslig miljö ombord på rymdskeppet, där de tomma korridorerna ger en klaustrofobisk känsla av ensamhet, precis som det också är i “År 2001: Ett rymdäventyr”. Även austronautdräkterna var inspirerade av dem i Kubricks film.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När det kom till själva skeppet och dess stil, inte bara ombord men även utsidan, hade “Stjärnornas krig” också ett stort inflytande, inte minst då George Lucas klassiker lade ett extra kol i scifigenren. 
 
 “Alien” är långt ifrån “Stjärnornas krig” i stil och berättelse, även om “Stjärnornas krig” hade ett stort inflytande. Ridley Scott ville hellre göra en film som var mer lik “Motorsågsmassakern” än “Stjärnornas krig”.
 
– “Stjärnornas krig” var ju lite läskig, men det var egentligen en saga. Jag ville göra “Motorsågsmassakern” av science fiction. Jag tycker att “Motorsågsmassakern” är ett av de mest skräckinjagande filmerna. Om du ska göra en skräckfilm, är det så man ska göra det, berättar Ridley Scott i dokumentären “The Beast Within: The making of Alien”.
| 14 augusti 2024 15:30 |