TV-tips

Skribent

Martin Persson

23 augusti 2024 | 06:00

På tv ikväll: Skaplig tv-spelsaction blir sevärd med Alicia Vikander

Ett av de bättre försöken, även om det kanske inte alltid säger så mycket.
”TV-spelsförbannelsen” brukar det talas flitigt om. Historiskt sett har det sällan gått hem att filmatisera spel, även om vindarna börjat vända på vissa håll med ”The Last of Us” och ”Super Mario Bros. Filmen”, samt ”Fallout” (vi låter ”Borderlands” vara osagt i sammanhanget).
 
Lite oförtjänt i vissa fall, kan jag tycka. Även om ambitionerna inte är skyhöga mestadels finns det ju ändå ett par speladaptioner som är hyfsat underhållande, om än inte några fantastiska filmer – men kan man alltid vänta sig det när det gäller somliga spel som inte har story som primärt fokus?
 
”Tomb Raider” har redan filmatiserats tidigare med Angelina Jolie, med lite blandade resultat och kritik. Denna gång blev det Sveriges egen succéskådis Alicia Vikander som fick stiga in i rollen som spelens hjältinna Lara Croft.
 
Filmen, som är regisserad av norsken Roar Uthaug (säg den som har häftigare namn än så?) släpptes 2018 och handlar om Lara som ger sig ut för att upptäcka hemligheten bakom sin försvunna far. Ja, mer än så behöver nog inte sägas – filmen glänser inte i något fantastiskt manus, men det är troligen inte därför man ser den.

Vikander gör dock en snygg insats som en stark hjältinna och får sällskap av Walton Goggins, Dominic West med flera som gör sitt bästa med något tunn och löjlig dialog samt manusarbete.
 
Action är dock där filmen återigen glänser och då har man kommit till rätt man. Roar Uthaug är nämligen en veteran med filmer som ”Troll” och ”Vågen” under bältet, så om någon kan få till snygga actionscener är det han. Mestadels lyckas han också, även om det stundvis lider av något billig CGI.
 
Moviezines Alexander Kardelo var inte särskilt nöjd vid filmens premiär och gav filmen 2/5 i betyg med motivationen att ”Lara Croft förtjänar bättre”. Kanske gör hon det, men för vad filmen är och vad den lyckas man tycker jag ändå att den är klart sevärd på sitt sätt.
 
Avgör själv vad du tycker om senaste ”Tomb Raider”-filmen. Kanske lyckas man återskapa succén från "The Last of Us" i Prime Videos kommande tv-serie om Lara Croft?
 
"Tomb Raider" visas ikväll 21:00 på TV3. Streamar även på Prime Video och går att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
| 23 augusti 2024 06:00 |