TV-tips

Skribent

Martin Persson

23 augusti 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: 80-talets sorgligaste film nominerades till 8 Oscars

Kanske David Lynchs bästa film? Ligger på topp i verklighetsbaserat drama.
Begreppet ”body horror” kan te sig på många sätt. Ett av dessa är att på olika sätt förlora kontrollen över sin kropp eller se den förvrängd till tragiska proportioner.
 
”The Whale” är ett senare populärt exempel, men även den likväl hyllade kultklassikern ”Elefantmannen” av den visionära regissören David Lynch är alltid värd att uppmärksamma.
 
Filmen handlar om John Merrick, en svårt deformerad man som jobbar på cirkus. Efter att han möter en av Anthony Hopkins spelad läkare påbörjar en vänskap och kamp att få honom accepterad i samhället.
 
Utan att spoila för mycket, la vi in en av filmens nyckelscener på vår lista över 10 sorgligaste filmögonblicken. Sorglig är sannerligen ordet. Filmen ryggar inte tillbaka för de mörka och orättvisa verkligheterna i det Viktorianska England. John Merricks liv var fyllt med mobbning, svåra begränsningar och hälsoproblem. Men ändå skymtar ett par ljusglimtar stundvis och filmen bjuder på ett par varma ögonblick i det hela som ger en fin balans.
 
John Hurt spelar John Merrick/Elefantmannen och det är utan tvekan en av hans bästa roller, än mer imponerande när han skådespelar under flera lager proteser, ett arbete som blev en av 8 Oscarsnomineringar. Även Anne Bancroft syns i filmen och gör ett som vanligt strålande jobb, vid sidan av Anthony Hopkins alltid lika uppskattade insats.
 
Filmen blev utöver sitt kostymarbete även nominerad för ”Bästa film”, ”Bästa regi”, ”Bästa manliga huvudroll” (John Hurt), ”Bästa manus” och även nämnvärt ”Bästa musik” av John Morris.
 
Men en varning bör ges att den filmen inte lär få dig att må bättre om du redan känner dig nere.
 
”Elefantmannen” visas ikväll 21:45 på SVT2! Streamar även gratis på SVT Play
 
 
| 23 augusti 2024 05:00 |