Film

Skribent

MovieZine

15 augusti 2024 | 04:00

Ikväll på tv: En av Sveriges största biosuccéer sågs av över 2 000 000 svenskar

”Tyngden på dalskidan, älskling!”
"Sällskapsresan" är den klassiska komedin som introducerade Sverige för semestraren Stig Helmer, magnifikt gestaltad av Lasse Åberg. Succén var ett faktum och svenskarna strömmade till biograferna.
 
Fem år senare gjordes uppföljaren som byter Kanarieöarna mot Alperna. Även den en riktig framgång - 2 miljoner ska ha sett filmen på bio (1,5 miljoner säger andra källor - hursomhelst imponerande siffror). Ikväll kan du se filmen på tv.
 
I "Sällskapsresan 2 - Snowroller" har Stig Helmer och hans norske kompis Ole bokat in sig på en bussresa till Alperna. Med på resan är den sönderstressade familjen Jönsson, några norrländska sparkfabrikanter och andra mer eller mindre underliga figurer. Men de träffar också två söta flickor och kärlek uppstår.
 
Liksom originalet så är den fylld av klassiska, välciterade scener ("Tyngden på dalskidan, älskling") samt kultkändisar i biroller, inklusive Staffan Ling, Klasse Möllberg och Stakka Bos gamla sidekick Oskar Franzén.
 
Kul fakta: Franz Hanfstingl, som spelar skidläraren Rudi i ”Sällskapsresan 2 – Snowroller” var den enda bland skådisarna som inte kunde åka skidor. Scenerna med Rudi i backen filmades på håll och med en stuntåkare. Läs om 16 saker du inte visste om "Sällskapsresan"-filmerna här...
 
Här kan du se "Sällskapsresan 2 - Snowroller":

● Ikväll 21:00 på TV12
● Repris lördag 22:00 på Sjuan
● Streama gratis på Cineasterna
● Streama på TV4 Play
 
Bonus: Minns du de här kända citaten ur filmen? Se klippet:
 
| 15 augusti 2024 04:00 |