Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

20 juli 2024 | 08:00

Ikväll på tv: Världens bästa film fyller 30 i år - en odödlig klassiker

"Nyckeln till frihet" ligger stadigt etta på IMDb:s lista över historiens 250 bästa filmer.
Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Filmatiseringar av skräckförfattaren Stephen Kings berättelser brukar ha ett dåligt rykte, inte sällan välförtjänt. Men det finns undantag och det största undantagen av de alla är ingen skräckhistoria alls.
 
"Nyckeln till frihet" handlar om Andy Dufresne (Tim Robbins), är en tystlåten ambitiös man med en lysande karriär, som fälls för morden på sin fru och hennes. Straffet blir två livstider på Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA. Väl bakom galler träffar han Red (Morgan Freeman) och de båda fångarna blir mycket goda vänner.
 
Filmen hade premiär i USA i september 1994. Den fick fina recensioner och flera Oscarsnomineringar, ävn om intäkterna på biograferna blev något av en besvikelse. Så filmbolaget satstade stort på hyrvideo istället och "Nyckeln till frihet" blev 1995 års mest uthyrda film i USA.
 
Nuförtiden är det inte ovanligt att stora Hollywoodfilmer har premiär i Europa innan de går upp på bio i USA. För 30 år sedan såg det dock annorlunda ut, och svenska biobesökare fick inte möjlighet att se "Nyckeln till frihet" förrän våren 1995.
 
Har du inte sett "Nyckeln till frihet" på länge, eller alls, så är det dags nu.
 
Här kan du se "Nyckeln till frihet":
 
• Ikväll 21:00 på Kanal 5
Streama på Max
• Streama på Prime Video och Viaplay
• Hyr eller köp på SF Anytime eller iTunes
 
 

Läs också: Bli "Nyckeln till frihet"-expert på 20 bilder

 
 
 
| 20 juli 2024 08:00 |