TV-tips

Skribent

Martin Persson

12 juli 2024 | 07:00

På tv inatt: Mästerverket från 1976 som satte Martin Scorsese på kartan

En av tidernas bästa filmer.
Martin Scorsese är en av vår tids bästa regissörer.
 
Förutom den nyligen släppta succén "Killers of flower moon" har mästerregissören sedan 1960-talet gett oss fantastiska filmer som ”Tjuren från Bronx”, ”Maffiabröder” och inte minst ”Taxi Driver”.
 
Scorsese gjorde sin långfilmsdebut redan 1967, men i mitten av 70-talet gjorde han succé med filmerna ”Alice bor inte här längre” och just ”Taxi Driver”.
 
Filmen, som har Robert De Niro i huvudrollen, är en melankolisk och noir-aktig utforskning av eftermälet av Vietnamkriget. Vi följer en veteran vid namn Travis Bickle, en känslomässigt avtrubbad och bitter taxichaufför som stöter på en rad unika figurer under sina pass och faller djupare och djupare i paranoia och galenskap.
 
Det är en skrämmande karaktärsstudie och bjuder oss på den perfekta antihjälten. Nyligen publicerade vi en artikel som analyserade DeNiros unika och komplexa rolltolkning.
 
”Taxi Driver” nominerades för 4 Oscars, bland annat ”Bästa film”, ”Bästa manliga huvudroll” och ”Bästa kvinnliga biroll” (för en ung Jodie Foster). Även Bernard Hermanns musik fick en postum nominering, vilket ju inte kan sägas vara annat än förtjänt för en av tidernas bästa filmkompositörer. Filmen har även en välförtjänt plats på IMDb:s topp 250 lista över tidernas bästa filmer sedan många år tillbaka.
 
 
”Taxi Driver” visas 23:15 på TV6. Finns även att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
| 12 juli 2024 07:00 |