Film

Skribent

Martin Persson

29 juni 2024 | 21:00

Video: "Taxi Driver" gav oss den perfekta antihjälten

Martin Scorsese bjöd oss på en tidlös karaktärsstudie.
När ”Taxi Driver” släpptes 1976 blev det genast en enorm hit och ett tokhyllat drama. Filmen nominerades för ett flertal prestigefyllda Oscars, däribland ”Bästa film”, ”Bästa musik” (postum nominering för legendariske kompositören Bernard Hermann), samt nomineringar för flera av skådespelarna.
 
Filmen kan månt och mycket sägas vara det som satte Martin Scorsese på kartan som en av vår tids bästa filmskapare och är kanske fortfarande hans bästa film, med en välförtjänt plats på IMDb:s topp 250 lista över bästa filmer sedan många år tillbaka.
 
Handlingen tar vid kort efter Vietnamkriget och utforskar subtilt efterföljderna genom en traumatiserad enstöring som driver runt i sin taxi och stöter på olika figurer av varierande politisk- och samhällsklassig bakgrund.
 
Utan att lägga in för mycket ord lyckas Scorsese förmedla sin melankoliska känsla som resonerat med inte bara en generation som levde under denna tid, utan även efterföljande generationer med sin subtila neddykning i psykisk ohälsa och politisk radikalitet.
 
I videon nedan ser vi en intressant analys av filmens huvudkaraktär Travis Bickle, spelad av Robert De Niro. Scorseses intressanta klippning, användning av voice-overs och färgsättning skapar en dimension för tittaren där vi upplever Travis upptrappande galenskap i förstahand tills vi slutligen dras med i den själva:
 
 
Mästerverket ”Taxi Driver” finns att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
| 29 juni 2024 21:00 |