Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 februari 2017 | 12:00

Vi gick på "Inferno"-vandring i Robert Langdons fotspår

Tom Hanks jagar efter sanningen i italienska Florens. MovieZine besökte platserna som thriller-författaren Dan Brown har inspirerats av.
Inget väcker intresse för en stad så som när en riktig storfilm utspelas där. I år förväntas tusentals turister upptäcka Florens, tack vare många vackra scener som figurerar i Ron Howards thriller ”Inferno". Vi följde med researrangören Grape Escapes på en av de Dan Brown-inspirerade stadsturer som anordnas i den kulturrika italienska staden.

Det är en kylig lördagsmorgon i februari när vi möter upp vår guide Giulia. Hon börjar turen med att förhöra oss på detaljer i Dan Browns "Inferno". Hur börjar historien och vad har hänt med Robert Langdon? Vi påminns om hur professorn vaknar upp på ett sjukhus utan något minne, och känner igen staden utanför fönstret som Florens. Han och läkaren Sienna lyckas fly undan en lönnmördare, och upptäcker samtidigt en konspiration. En ledtråd leder dem till Palazzo Vecchio i jakt på nästa.

Vi tar oss till palatset under mindre dramatiska former. Palazzo Vecchio är mycket mer än bara en pampig miljö i en Hollywood-thriller. Det är ett överväldigande bygge, fullt av historia, som imponerar även helt på egen hand. Här har mäktiga familjer bott sedan 1300-talet, och under tre århundraden byggdes palatset ut efter diverse excentriska boendes önskemål.





Vår guide Giulia håller ett fast grepp om Dan Browns bok, 500 sidor lättsmält spänning som lockar hit tusentals turister varje år. Det blir nog fler i år, tippar hon. Hennes företag Florencetown har ordnat guidade "Inferno"-turer sedan år 2013, då boken släpptes. Förra året gick 1400 turister i Robert Langdons fotspår. Giulia berättar för mig att man räknar med ett ökat intresse nu när "Inferno" dessutom har blivit film. Turen har anpassats för att ta upp skillnader mellan boken, filmen och verkligheten.

Några sådana skillnader märks redan vid vårt första stopp. Vi kommer in i en stor sal, kallad Salone dei Cinquecento, eller Hall of the 500. Enorma målningar omsluter oss, episka slag täcker väggarna från golv till tak. I begynnelsen av 1500-talet tävlade konstnärer Michelangelo och Da Vinci om att måla kända battles i detta rum och de har lämnat efter sig en rätt mäktig sal. Även taket är täckt av konst - och känns igen från filmen. I filmen ser vi en person rasa genom trätaket efter ett slagsmål i utrymmet ovanför. Vår guide skrattar och berättar hur många turister imponeras, av att taket återställts så bra. Den biten var naturligtvis inte filmad här bland dyrbara artefakter.

Men Ron Howard och hans team ska ha ett stort tack, inte för att de inte förstörde det värdefulla taket, utan för att de återställde golvet till sin forna glans. Golvet hade varit nästan helt svart innan filmteamet sopade rent för inspelningen.




När vi fått en chans att uppskatta det rena golvet kommer uppgiften att hitta nästa ledtråd. Langdon tog sig hit för att följa orden "Cerca Trova", som betyder ”Sök och du skall finna”. Det är för övrigt en nästintill omöjlig uppgift om man inte vet var man ska söka. Jag får lite hjälp på traven. De står med pytteliten och knappt läsbar text på en grön flagga, i målningen kallad "Battle of Marciano”. Något av ett litet easter-egg lämnat av konstnären Giorgio Vasari för mer än 450 år sen.

Vi går vidare och lyssnar på mer historier om slottets invånare, bankirfamiljen Medici, och de som följde efter. Här har det bott uppblåsta härskare och snobbiga fruar. Excentriska typer, med giraffer och apor som husdjur - för att visa upp hur rika de var.



En liten vit mask av fångar vårt intresse. Visst ser den bekant ut - Dantes dödsmask, som sägs vara en avbildning av konstnärens ansikte efter hans död. I filmen figurerar den i ett annat sammanhang. Det visar sig att Langdon stulit masken från museet (inget han minns, som tur är) och så är det dags att fly igen.

Som det anstår ett gammalt historiskt slott är Palazzo Vecchio fullt av lönndörrar, dolda gångar och hemliga rum. I filmen ser vi Langdon (Tom Hanks) och Sienna (Felicity Jones) jagas via några av dem i sin desperata jakt på sanningen. Guiden berättar hur Dan Brown har tagit sig kreativa friheter med vissa gömda passage. De hemliga passage som Brown använder är inte kopplade med varandra… vilket förstås inte gör palatset mindre fascinerande.



När vi lämnar Palazzo Vecchio efter en värmande kopp espresso, är det dags att lära känna den där Dante. Författaren Dante Alighieri, mest känd för ”Den gudomliga komedin” skriven i början på 1300-talet, är en av de stora anledningarna till att turister strömmar till Florens. Hans berömda målning av helvetet, Dante’s Inferno, är också var Dan Brown lånade sin titel från.

Stadsturen går förbi Dantes hus, ett ganska anspråkslöst bygge som smälter in i gatan Via Santa Margherita, och därefter till Dantes kyrka. Det sägs att det var här som Dante mötte sin musa och blivande fru Beatrice för första gången. Kyrkan är en plats som förekommer i boken, då Robert och Sienna letar efter en bokaffär, och hamnar här till slut för att låna en mobil och googla. Det leder dem till nästa ledtråd. (Filmen skippade den delen och gjorde det enkelt - Sienna har en mobil på sig hela tiden.)

Kanske är det ingen slump att vi därefter går förbi Hotell Brunelleschi, där jag fått chansen att bo under min italienska weekend. Hotellet omnämns i Dan Browns böcker, och författaren själv ska ha bott här då han skrev "Inferno". Ett rykte som vi för övrigt aldrig fick helt bekräftat.

Hotellet är döpt efter arkitekten Filippo Brunelleschi, som designade kupolen på Santa Maria del Fiore, ett ikoniskt inslag i Florens stadsbild. Den hittas på Piazza del Duomo, som också blir vårt sista stopp på lördagsförmiddagens stadsvandring. 

Vi kliver in i det berömda baptisteriet, med dess berömda takmålning som härstammar från 1200-talet. Det är här som Robert Langdon till slut återfinner Dantes dödsmask, med ett meddelande skrivet på baksidan. 





Bokens och filmens hjältar följer ledtråden vidare, och lämnar Florens för att åka till Venedig. Vår budget tillåter tyvärr inget sånt, utan turen är slut. Tre timmar senare har vi fått en fascinerande promenad genom platserna som figurerar i "Inferno", och en snabbkurs i 800 år av historia. Florens historiska byggnader blev till magnifika miljöer i thrillern ”Inferno”, men i verkligheten ger de en annan slags rysningar.


"Inferno" finns nu ute på blu-ray och dvd.
| 28 februari 2017 12:00 |