De storsäljande deckarna om historikern och mysterielösaren Robert Langdon har blivit till två framgångsrika biofilmer, och i helgen går den tredje - ”Inferno” - upp på bio. Men för fansen är det inte helt självklart varför man har missat en bok i processen.
Dan Browns ”Den förlorade symbolen” utkom år 2009, fyra år innan ”Inferno”, och det har naturligtvis talats om en filmatisering sedan dess. Storyn följer Langdon under tolv timmar i Washington, där han avslöjar hemligheter kring frimurarna.
- Det är en stor, komplex bok, och vi har inte hittat ett sätt att överföra den till film än, säger författaren till Collider.
- Jag tror att vi kommer göra det. Men jag respekterar att de tar sin tid för att få till den rätt, istället för att släppa en dålig film.
Tom Hanks, Dan Brown och Ron Howard har trevligt ihop.
Brown passade också på att bemöta några av de ändringar som Ron Howards film gör jämfört med boken ”Inferno”. Tom Hanks spelar huvudrollen för tredje gången, i en historia om ett dödligt virus som kan utrota halva mänskligheten.
- Jag har tur som får jobba med så begåvade filmskapare. De vet hur man gör film. Jag skriver böcker, film är inte en av mina talanger. Jag kan fråga dem ”Varför?”, så berättar de varför vissa förändringar är nödvändiga, och jag köper det.
- Förändringarna i filmen är inte bara för skojs skull. Filmen kunde ha blivit 25 timmar lång, den är två timmar lång och går i högt tempo. En del saker kommer att falla bort, och det förstår jag.
Tidigare filmer i serien är "Da Vinci-koden" från 2006 och "Änglar och demoner" från 2009.
Dan Brown skriver just nu på nästa Robert Langdon-roman, ”Origin”, som ges ut hösten 2017.