Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 juli 2024 | 17:30

Jag har sett 35 minuter ur "Deadpool & Wolverine" - precis vad MCU behöver just nu

MovieZines Alexander Kardelo åkte till London för en smygtitt på sommarens mest hajpade film. (Varning för spoilers!)
Morgonsolen skiner över Leicester Square när jag skyndar till Soho Hotel för en exklusiv smygtitt på "Deadpool & Wolverine".
 
Marvels senaste superhjältesmocka är så omringad av sekretess att vi som besöker pressdagen bara tillåts se lite drygt en halvtimme. Senare idag blir det intervjuer med regissören Shawn Levy och en av filmens producenter, och imorgon bjuder stjärnduon Hugh Jackman och Ryan Reynolds in till presskonferens. Fokus lär ligga på deras sköna käbbel, och huruvida detta är filmen som ska få MCU på rätt spår igen.
 
Jag gissar att filmen har många överraskningar och cameos som man vill låta fansen uppleva själva på premiären. Vi vet ännu knappt vad den handlar om. Embargot för recensioner är satt till premiärdagen 24 juli, för att inte riskera att några spoilers sipprar ut.
 
Materialet som jag just har fått se är dock fritt från sådana restriktioner. Men läs vidare på egen risk...
 
 

Deadpool skapar kaos i Marvels universum

 
Vår rödklädda antihjälte har lika rapp käft som vanligt, nu kombinerat med snygga dansmoves, när han inleder filmen med en blodig och fartfylld fightscen.
 
Deadpool har gett sig ut för att gräva upp Wolverines grav (minns ni slutet i "Logan"?) övertygad om att karln kan självläka sig ur det mesta. Där hittar han till sin besvikelse bara ett sorgligt adamantium-skelett.
 
Sen rusar TVA-agenter in genom diverse portaler (jag borde verkligen ha hängt med i "Loki" bättre) för att spöa upp honom. Beväpnad med Logans vassa klor gör han slarvsylta av 20-30 snubbar till tonerna av NSYNC och "Bye Bye Bye". Det är precis så brutalt, dumt och roligt som vi väntar oss av introt till en Deadpool-film.
 
Den självmedvetna meta-humorn sitter som ett smäck och Ryan Reynolds bryter ofta den fjärde väggen för att tala direkt till publiken. Om någon skulle ha missat hela Disney-Fox-affären så får vi en snabb uppdatering om att Deadpool nu är ivrig att få kliva in i Marvels filmiska universum.
 
Nästa steg? Ett möte med "Happy" Hogan, där han försöker tjata till sig ett jobb som medlem i Avengers. Det går sådär...
 
 

Hur kommer Wolverine in i bilden?

 
"Deadpool & Wolverine" är såklart det efterlängtade mötet mellan två tokpopulära hjältar från X-Men-universumet. (Reynolds och Jackman drabbade samman redan 2009, men den filmen talar vi inte högt om.)
 
För att göra en lång historia kort: Deadpool blir till slut haffad av TVA (Time Variance Authority), som har i uppgift att hålla ordning i tidslinjerna - eller något. Scenen är lång och pratig och packad med exposition, men Matthew MacFadyen från "Succession" gör en skön roll - som en mer flamboyant Agent Smith i "Matrix".
 
Dåliga nyheter för Deadpool: hans tidslinje är döende sedan Wolverine/Logan dog.
 
Deadpool tar saken i egna händer och hoppar mellan olika alternativa världar för att hitta en ny Wolverine som kan ersätta honom. Här följer ett roligt montage med olika kul varianter av den ikoniske superhjälten. Till slut finner han en - bitter och alkoholiserad, men med tjusig gul dräkt - som borde duga.
 
 

Vad ska "Deadpoool & Wolverine" handla om?

 
Deadpool hade egentligen lagt superhjältandet på hyllan och sadlat om till bilförsäljare. Men mötet med TVA fick honom att se en möjlig framtid där han är en viktig del av Avengers.
 
Nu får han nöja sig med Wolverine vid sin sida. Såklart är denne mest förbannad över att bli uppryckt från sin bar och sin whisky. "Ta fram era speciella sockor nu, nördar", säger Deadpool in i kameran innan nästa brutala fight drar igång mellan de två. Man får gissa att de snart får begrava stridsyxan och ta itu med något större världshot.
 
Efter de inledande 35 minuterna får vi också se en längre trailer av mer som väntar:
 
Wolverine och Deadpool i en postapokalyptisk värld som påminner om "Mad Max".

Skurken Cassandra Nova (Emma Corrin) anländer. Hon bekräftar vad serietidningsläsarna redan visste - att hon är Charles Xaviers tvilling. Cassandras motiv är däremot oklart, men hon har en otäck förmåga att manipulera folk, och gräver bokstavligt talat med fingrarna i deras huvuden.

Multiversum innebär också en massa olika varianter av Deadpool som bildar team. Jag vet inte hur de platsar i handlingen, men det lär bli roligt att se Ryan Reynolds leka med sin roll.

Och inte minst - Dogpool! Vovven som spelas av Peggy, utsedd till Storbritanniens fulaste hund, är redo för sin biodebut och kommer möjligen smälta våra hjärtan i sommar.
 
 

Ska Marvel Jesus frälsa oss från superhjältetröttman?

 
"Du kommer in i MCU vid något av en lågpunkt" säger Deadpool skämtsamt till Wolverine vid ett tillfälle. Fansen kan nog hålla med om att Marvels filmuniversum har dragits med en rad floppar och besvikelser de senaste åren. Och till råga på allt förväntas vi bry oss om en rad tv-serier på Disney+. Det talas allt mer om "superhero fatigue", att det hela har blivit urvattnat och tappat sin gnista.
 
Så hur gör man genren kul igen? Det gäller att hålla publiken engagerad och ge dem vad de vill ha.
 
Om någon har svaret så är det nog Ryan Reynolds. Baserat på den här smygtitten, knappt en tredjedel av den färdiga filmen, så är det hemliga receptet att omfamna fansen och allt det vi sett på bio genom åren, leka med och skruva till ett etablerat koncept, dra in spännande gästspel och bjuda på en jäkla underhållande show.
 
Nu drar jag vidare till nästa lyxhotell i London där pressdagen för "Deadpool & Wolverine" fortsätter. Dagens förhandstitt gav mersmak, och även om jag kanske är lätt förvirrad av hur alla tidslinjer hänger ihop, så är det ju också en popcornrulle där man bara kan stänga av hjärnan och njuta av absurd humor och skoj superhjälteaction.
 
Det här är inte en film som tar sig på allvar. Det är trots allt "Deadpool" vi talar om. Och han kan vara precis vad MCU behöver just nu.
 
Håll utkik efter MovieZines recension av "Deadpool & Wolverine" den 24 juli! Samma dag har filmen världspremiär på bio.
| 11 juli 2024 17:30 |