TV-tips

Skribent

Martin Persson

2 oktober 2024 | 03:00

På tv idag: Elizabeth Taylor är fantastisk i Bond-veteranens debutfilm från 1954

En av skådespelerskans bästa filmer har även en komplicerad historia bakom kulisserna.
Det krävs inte mycket för att man som cineast ska vilja dyka ner i Elizabeth Taylors filmografi.
 
Den mångt och mycket hyllade skådespelerskan vann flera Oscars, nominerades till ett stort antal och syns i flera av tidernas mest omtyckta filmer.
 
En film som inte vann något, men som i mitt tycke hör till en av hennes klart bättre, är 1954 års ”Jag minns Paris” av veteranen Richard Brooks.
 
Filmen utspelar sig vid andra världskrigets slutskede. En amerikansk journalist besöker Paris och ska rapportera om befrielsen. Väl där hamnar han i ett triangeldrama mellan två systrar som båda blir förälskade i honom.
 
Van Johnson, Elizabeth Taylor, Donna Reed och Walter Pidgeon är alla fantastiska som vanligt – men i en mindre roll kan vi dessutom se ingen mindre än mannen som kom att bli den andra James Bond-skådisen, Roger Moore. Detta blev den vid tiden 27-årige Moores första roll i en större film innan han blev ett välkänt namn under 60- och 70-talet som "Helgonet" och därefter Bond.
 
En annan intressant detalj är dessutom filmens stora problem bakom kulisserna. Man råkade nämligen skriva produktionsdatumet som 1944 istället för 1954 på filmrullarna och filmens copyright gick därför ut 10 år innan det var tänkt. 1972 blev filmen ”public domain” och tillhör sedan dess inte längre bolaget MGM.
 
De fumliga fingrarna är dock inget man märker i själva filmen, så vill du njuta av en stark och välspelad kärlekshistoria av den klassiska skolan ska du kolla in på TV nu i eftermiddag!
 
”Jag minns Paris” visas idag 15:00SVT1. Streamar även gratis på SVT Play.
 
| 2 oktober 2024 03:00 |