TV-tips

Skribent

Martin Persson

2 oktober 2024 | 06:00

På tv inatt: Tom Hardy spelar Englands mest våldsamma brottsling i drama från 2009

Den visionära regissören Nicolas Winding Refn bjuder i vanlig ordning på en bisarr och mörk skildring.
När det gäller en regissör som Nicolas Winding Refn vet man, oavsett smak, att det nalkas en unik och konstnärlig upplevelse åtminstone.
 
Samma får sägas även i detta fall när han gör film med ingen mindre än Tom Hardy i rollen som Charles Bronson. Nej, det är inte en biopic om Hollywood-skådisen Charles Bronson, men verklighetsbaserad är den likväl.
 
Filmen handlar om en ung brottsling som efter ett rån får ett fängelsestraff på 7 år. Under tiden faller han allt mer ner i en andra personlighet, där han heter just Charles Bronson och ett tillstånd som förvärras i takt med att han blir alltmer våldsam och åker in och ut i fängelset. Han kom emellertid att bli Englands mest våldsamme brottsling och med ett straff som kommit att förlängas gång på gång.
 
Tom Hardy spelar rollen utmärkt, med en nästan sympatisk underton trots det grova våldet, men samtidigt en psykotisk sida som gestaltas skrämmande väl. Filmen är rå, snyggt filmad och klippt och har ett foto som faller i linje med vad man förväntar sig av en Refn-film.
 
Vår recensent Nils Karlén gav filmen betyget 3/5 och uppmärksammade hur Nicolas Winding Refn inte vill berätta linjära eller helt sanningsenliga biografier, något som är viktigt att ha i åtanke när man ser denna film. Ta den snarare som en sanningsinspirerad film som har något att säga om vår samtid och hur vi bemöter andra människor.
 
Kolla in denna minst sagt unika mans levnadsöde. ”Bronson” visas inatt 23:00TV6. Går även att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 2 oktober 2024 06:00 |