Film

Skribent

Paul Dakwar

14 september 2024 | 18:00

Minns du när... James Earl Jones spelade en skurk som sätter Darth Vader i skamvrån

James Earl Jones har gått bort, och vi minns ett av hans mest minnesvärda skurkroller. Och nej, det är inte Darth Vader.
Keith David, Sam Elliot, Morgan Freeman och James Earl Jones är de fyra ryttarna av coola röster. Vi minns särskilt James Earl Jones för sin röst som Mufasa och Darth Vader; en skurk som inte hade varit lika skräckinjagande utan den nyligen bortgångne skådespelarens röst. 
 
Men det finns en annan skurk i hans karriär som verkligen förtjänar att lyftas fram: Thulsa Doom i "Conan - Barbaren".
 
"Conan - Barbaren" må ha gett Arnold Schwarzenegger hans stora genombrott, men det är James Earl Jones framträdande som Thulsa Doom som ger filmen dess mörka edge. Doom är en av fantasygenrens mest minnesvärda antagonister, och Jones djupt skrämmande röst gör honom till en fiende som verkligen lämnar avtryck. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Från den brutala scen där Doom slaktar Conans föräldrar och ödelägger hans stam, till hans skoningslösa behandling av Conan som vuxen – inklusive korsfästelse och (spoilervarning) dödsstöten mot hans kära vän Valeria så är Doom är en ständig källa till lidande för vår hjälte.
 
Den ödmjuke James Earl Jones förstod aldrig varför John Millius, filmens regissör, såg honom som skurkmaterial, inte minst som filmens antagonist.
 
– Angående Conan - för det första fanns det ingen speciell anledning till att jag skulle ha spelat Thulsa Doom. Det var John Milius idé. Han hade skrivit många tal som inspirerat av onda män genom historien, så han satte en germansk peruk på mitt huvud, placerade mig på toppen av ett berg i södra Spanien med utsikt över Medelhavet och sa åt mig att gå loss, berättade den bortgångne skådespelaren till Pride Magazine.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jones balanserade inspelningen med sitt Broadway-engagemang och hjälpte dessutom Schwarzenegger att förbättra sitt skådespeleri, medan Schwarzenegger bidrog till Jones’ träning. Denna ömsesidighet bidrog till att skapa två starka prestationer som hjälpte filmen att bli en box office-succé och ledde till en uppföljare, "Conan - Förgöraren".
 
James Earl Jones skildring av Thulsa Doom är en prestation som förblir oförglömlig och bidrog starkt till att "Conan - Barbaren" blev en kultklassiker. Den skrämmande karaktären och Jones magnetiska närvaro är en påminnelse om varför vi älskar dessa tidlösa fantasyfilmer.
| 14 september 2024 18:00 |