Serie

Skribent

Martin Persson

29 juli 2024 | 11:30

Joffrey-skådisen återvänder - nu i 1800-talets Irland

Två Game of Thrones-skådisar, ett annat hus, men inga drakar.
En stjärnspäckad ensemble står redo. Steven Knight, mannen som producerat och skrivit manus till succéer som ”Peaky Blinders”, ”Locke” och ”Eastern Promises”, är nu redo för sitt nästa arbete tillsammans med Netflix.
 
”House of Guinness” är ett kostymdrama som utspelar sig i 1800-talets Dublin och fokuserar på familjen Guinness, mest kända för sitt ölbryggeri och den enorma framgången det gav namnet. Efter patriarkens död påbörjas ett maktspel mellan övriga familjemedlemmar. Fokuset ligger även på övriga karaktärer i Dublin som navigerar sina liv och sammankopplas med bryggeriets och familjens influens.
 
Det är ingen dålig rad irländska skådespelare som är kopplade till projekten. Förutom James Norton, Fionn O’Shea, Niahm McCormack, Seamus O’Hara och Anthony Boyle syns även ”Game of Thrones”-veteranerna Michael McElhatton (Roose Bolton) och Jack Gleeson (Kung Joffrey).
 
Skådisarna återvänder alltså till maktspelet ännu en gång. Det återstår att se om Jack Gleesons insats blir lika uppmärksammad som den blev när han spelade den omåttligt hatade Joffrey Baratheon i ”Game of Thrones”. Denna gång spelar han en karaktär vid namn Byron Hughes och är således inte en del av själva Guinness-dynastin.
 
”House of Guinness” beskrivs som en omtolkning av händelserna kring familjeöverhuvudet Benjamin Guinness död och lär därför ta sig vissa friheter för att skapa en intressant och intrigtät familjesaga. Projektet beskrivs tonmässigt ligga nära ”Peaky Blinders”, vilket ju låter högst lovande.
 
Netflix VD i Storbritannien har många lovord att dela ut till det man hittills sett:
 
- Steven Knights manus är fantastiskt, det känns som sidor av en klassisk roman och vi är så glada att ha denna fantastiska rollista med oss. Vi kommer att få se hur Guinness-familjens liv förändrades över en natt och den influens de hade. Vi kan knappt bärga oss för att få visa denna fantastiska vision!
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det låter onekligen som ett starkt och kreativt projekt. När serien släpps är än så länge okänt, men vi kan vänta oss att den går upp under 2025.
| 29 juli 2024 11:30 |