Film

Skribent

Martin Persson

10 oktober 2024 | 13:30

Kevin Smith kan äntligen släppa filmen som nästan ingen sett på 25 år

Allt var Harvey Weinsteins fel.
Kevin Smith är en något underskattad favorit, om än kanske någon som passar mer för vissa smaker.
 
Med filmer som ”Clerks”, ”Mallrats” och ”Chasing Amy” har han blivit något av en kultförklarad indie-filmskapare som med en lättsam ”stoner-attityd” som kunnat bjuda oss på både anspråkslöst småskaliga komedier och samtidigt mer djupsinniga draman.
 
En av Kevin Smiths, i mitt tycke, bättre filmer är ”Dogma”. Filmen släpptes 1999 och är en bisarr komedi om en abortläkare som ska rädda jorden från att gå under när ett bar onda änglar hotar den.
 
Rollistan är ovanligt stjärntät, med namn som Ben Affleck, men även Matt Damon, Alan Rickman och de återkommande karaktärerna i Smiths filmer, Jay & Silent Bob. Kevin Smiths en gång så anspråkslösa budget började ta form till något större.
 
Rättigheterna för filmen föll dock emellertid till den kontroversielle och dömde producenten Harvey Weinstein och den har inte funnits tillgänglig på streaming eller varit särskilt lätt att tillgå på DVD.
 
Nu har Kevin Smith lyckats få tillbaka rättigheterna för sin film och berättar för That Hashtag Show hur han är taggad på att visa upp den igen:
 
- När vi fick tillbaka rättigheterna frågade man om jag var sugen på att turnera och visa upp filmen igen och det är klart jag var! Vi har börjat med restaureringen av ”Dogma” och jag hoppas att vi kan få upp den på bio igen och släppa den på hemmavideo.
 
Intressant nog blev ”Dogma” kontroversiell när den kom på grund av de religiösa anspelningarna filmen gör och driver med, även om filmens producenter velat hävda att det inte var deras avsikt att håna någons tro.


"Dogma" kommer alltså att återvända till bio och släppas på streaming inom kort. Detta blir troligtvis först nästa år.
 
Under tiden är Kevin Smith aktuell med filmen "The 4:30 Movie", som gått upp digitalt i USA, men än så länge inte har något premiärdatum här i Sverige.
 
| 10 oktober 2024 13:30 |