Alex Garland, mannen bakom “Annihilation” och “Ex Machina” är tillbaka med ytterligare en tankeväckande film i form av “Civil War”. Filmen följer krigsjournalister som reser genom ett krigshärjat och splittrat USA efter att ett inbördeskrig brutit ut mellan separatistiska delstater och den amerikanska centralmakten.
“Civil War” har nu visats för kritiker i samband med filmfestivalen SXSW, och de allra flesta är imponerade. I nuläget sitter filmen på 89% positiva omdömen på Rotten Tomatoes, och recensenterna hyllar bland annat spänningen och stämningen i filmen.
Någon har utsett Nick Offerman till president.
Matt Donato från Collider delar ut 9/10 och skriver: “Garland kan just ha levererat en av de mest hänsynslösa och obarmhärtiga filmupplevelserna under året, en som jag kommer fortsätta att vrida och vända på både för mig själv och med andra en lång tid framöver.”
Peter Debruge från Variety gillar också filmen, och skriver: “Det är den mest upprörande dystopin hittills från sci-fi-hjärnan som dödade av hela London i zombieapokalypsen i “28 Days Later”, och det är inte lätt att konsumera den som underhållning.”
Tasha Robinson från Polygon skriver: “Ett genomgående engagerande krigsdrama som handlar mer om människor än om politik”.
Kirsten Dunst gör huvudrollen som en krigsfotograf som reser genom ett sönderskjutet USA.
Det är med andra ord tydligt att “Civil War” inte är rätt film för den som letar efter popcornunderhållning eller avslappnande feelgood, men den verkar däremot vara ett välgjort och stämningsfullt krigsdrama.
“Civil War” har av vissa betraktats som en kommentar på det nuvarande politiska klimatet i USA, där vad som ser ut att bli ett oerhört polariserat presidentval väntar i november. Huruvida filmens timing är lämplig har diskuterats från olika håll, men Garland sade dock vid en panel hos South by Southwest Film & TV att filmen skrevs redan för fyra år sedan, och är aktuell just för att den offentliga debatten är sig lik då som nu:
- Jag tror att alla ämnen i “Civil War” har varit del av en stor offentlig debatt i åratal. De diskussionerna har växt och växt i volym och medvetenhet, men det är inget som var hemligt eller okänt för de allra flesta. Jag tänkte att alla är insatta i den diskussionen, och då kände jag mig driven till att skriva om det. Om du ser tillbaka till när jag skrev filmen i juni för fyra år sedan, det var ett val på gång och vi hanterade Covid - det var samma debatter som nu. Identiska. Så det är där filmen kommer ifrån.
Att Garland lyckas säga något med “Civil War” verkar tydligt om man ser till reaktionerna på filmen. Att den sedan släpps under ett år där polarisering och splittring är på mångas läppar, återigen då inte minst i USA gör den kanske än mer obehaglig. “Civil War” lär garanterat väcka uppmärksamhet när den släpps, vilket för oss här i Sverige är den 17 april.
Är du taggad på “Civil War”?