Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 juli 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: 2022 års mest skruvade skräckfilm kommer att ge dig mardrömmar

Rysaren om en flicka som hittar ett ägg med skrämmande innehåll är bland det mest skruvade från skräckgenren på senare år. Se den på TV ikväll.
Bland nordisk skräckfilm dyker sällan finska bidrag upp. Men ”Ruva” (2022) är ett exceptionellt undantag. Inte bara för att det är en av de mest skruvade filmerna inom genren på senare år men för att den sticker ut med sin bisarra handling och personliga stil.
 
Handlingen kretsar kring 12-åriga gymnasten Tinja (Siiri Solalinna) som pressas att prestera av sin mamma (Sophia Heikkilä), som är besatt av att presentera den perfekta familjen på sociala medier. När Tinja hittar ett mystiskt ägg kläcks det snart och släpper lös ett destruktivt monster.
 
Filmen, av långfilmsdebuterande Hanna Bergholm, hade premiär på Sundance filmfestival och vann senare prestigefyllda priser på franska filmfestivalen Festival international du film fantastique de Gérardmer. Det är en unik, effektiv och skrämmande kombination av monsterskräck och symbolisk satir om ungas prestationsångest.
 
”Regissören Hanna Bergholm har med stadig hand skapat en jämt och fint berättad coming-of-age-skräckis med en unik knorr på det välbekanta dubbelgångartemat” skrev Annika Andersson i sin recension från 2022.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Ruva”:
Ikväll på SVT2 23.50
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 20 juli 2024 06:00 |