tv-tips

Skribent

MovieZine

2 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Episka krigsfilmen vann 5 Oscars - trots mängder av historiska misstag

Mel Gibsons "Braveheart" kan vara tidernas mest historiskt inkorrekta film. Men underhållande? Absolut.
Ikväll väntar skrik och svärd på de skotska ängarna - episka krigsfilmen "Braveheart" visas på TV8.
 
Filmen från 1995 regisserades av Mel Gibson som själv tog huvudrollen som William Wallace. Han var en skotsk riddare som levde för 700 år sedan, och filmen skildrar hur han ledde Skottland i blodiga strider för självständighet. Detta tretimmarsepos möttes av övervägande goda recensioner och överöstes med Oscars: bland annat för Bästa film, Bästa regi och Bästa ljudredigering (svenske Per Hallbergs första Oscar!).
 
 

5 historiska misstag i "Braveheart"

 
Men "Braveheart" har också många kritiker som påpekar en lång rad brister. Hos bland annat The Scotsman och Slashfilm kan du läsa långa listor över historiska felaktigheter, exempelvis:
 
• Mel Gibson var för gammal för rollen. Gibson närmare sig 40 när han spelade Wallace, men denne dog 35 år gammal. Han nobbade först huvudrollen, men Paramount vägrade att finansiera filmen om inte han själv tog den.
 
• Blå ansiktsmålning 1000 år för sent. Wallaces stridsfejs, målad i skotska flaggans blå färg, har blivit en ikonisk del av "Braveheart". Men historiekunniga menar att krigsmålningen är helt och hållet fel för tidseran.
 
• Karl för sin kilt. En annan fiktiv detalj är de kiltar som Wallace och hans män gärna bär. De var då ena riktiga trendsättare, långt före sin tid. Kilten ska ha kommit till under 1500-talet och blivit en del av den skotska kulturen först på 1800-talet.
 
• Bron kom i vägen. En av filmens mest laddade stridsscener skildrar det brutala Slaget vid Stirling Bridge år 1297. Men var är bron...? Slaget utspelar sig på ett öppet fält - Mel Gibson ska ha sagt att "bron var i vägen" när någon undrade.
 
• Vem var egentligen Braveheart? En annan sån där oviktig detalj, men namnet Braveheart kanske inte alls förknippades med William Wallace. Källor menar att det tilldelades Robert the Bruce efter hans död.
 
 

Mel Gibson försvarar filmen: "Den ska främst underhålla"

 
Det finns med andra ord en del "fakta" att ta med en stor nypa salt i "Braveheart". Det hindrar dock inte oss från att uppskatta en riktigt maffig och tekniskt imponerande film. Regissören själv är väl medveten om alla misstag, men han menar att man får ta sig vissa kreativa friheter för biopublikens skull:
 
- En del har sagt att vi rörde till historien. Det stör inte mig för det jag skapar är en filmisk upplevelse. Enligt mig ska filmer i första hand underhålla, sedan lära dig något och till slut inspirera, sade Gibson till Daily Mail år 2011.
 
- Det fanns säkert några historiska fel - men kanske inte. Vem vet, det är så lite man känner till om den här mannen. Jag har läst att han kanske inte var lika trevlig som i filmen. Vi har skapat en lite mer romantisk bild. Men det är så film funkar.
 
Här kan du se "Braveheart":
 
• Ikväll 22:15 på TV8
• Streama på Disney+
| 2 september 2023 06:00 |