Film

Skribent

Alexander Svensson

15 september 2024 | 06:00

På tv ikväll: Soderbergh-thrillern som fick nytt liv under Coronapandemin

Efter 9 år blev Steven Soderberghs thriller plötsligt poppis när alla fruktade Covid-19-viruset.
Steven Soderbergh-dramat “Contagion” är en titt på vad som skulle kunna hända om världen drabbades av en plötslig och oerhört dödlig global pandemi. Filmen släpptes 2011, och följer läkare, forskare, konspirationsteoretiker och vanliga människor mitt under en brinnande kamp för att rädda så många liv som möjligt undan det okända viruset.
 
Rollistan är oerhört stjärnspäckad: Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jude Law och Laurence Fishburne är några av filmens många namn.
 
 
“Contagion” fick ett fint mottagande av kritiker och gick ganska bra på biograferna när den släpptes 2011. Men det var först nio år senare, år 2020, som filmen fick verkligt stort genomslag, i samband med Coronapandemin. Utöver att bunkra toalettpapper och ladda ner Zoom-appen så kollade alla också på “Contagion”, som prisades för hur nära verkligheten den kommit.
 
Tillochmed regeringar tog hjälp av filmen: Matt Hancock, Storbritanniens hälsominister under en stor del av pandemin, avslöjade i en intervju med ITV att filmen var ett av skälen till att han valde att beställa in extra stora mängder vaccin till det brittiska folket:
 
 
- Jag tror det är säkrast att säga att det inte var min enda källa för rådgivning i frågan, men jag kollade på filmen: den är faktiskt baserad på kunskap från väldigt seriösa epidemiologer.
 
Såhär kan du se “Contagion”:
*Ikväll klockan 22:00 på Kanal 9.
*På onsdag 18/9 klockan 02:25 på Kanal 5.
*Hyra eller köpa på exempelvis SF Anytime och Viaplay.
| 15 september 2024 06:00 |