Film

Skribent

Alexander Svensson

15 september 2024 | 05:00

TV-tips: Klassiska äventyrsfilmen från 1999 var ett helvete att spela in

Sandstormarna var högst verkliga...
"Mumien" från 1999 är en redig klassiker, och en älskad äventyrsfilm i samma anda som "Indiana Jones". Filmen tar med oss till Saharaöknen, där en liten grupp äventyrare söker efter skatter i gamla pyramider, och istället lyckas väcka upp en tämligen sur gammal mumie, vars onda planer måste hejdas. 
 
Brendan Fraser gör en av sin karriärs stora rollprestationer som Rick O'Connell, den kaxige och självsäkre hjälten. Hans kvinnliga motpart Evelyn spelas med både humor och självförtroende av Rachel Weisz, och för att fylla ut trion har vi John Hannah som Evelyns klantige och något rädhågsne bror Jonathan. I skurkrollen som mumien Imhotep ser vi Arnold Vosloo. 
 
 
"Mumien" blev oerhört populär, och har fått två direkta uppföljare. Den var dock ett helvete att spela in. Skådespelare och kameror släpades på riktigt ut i Saharaöknen, där de fick tampas med såväl sandstormar och värme som giftiga kryp. Ett flertal medlemmar av filmteamet tvungades besöka sjukhus efter att ha fått bett från allehanda otrevliga varelser. Om man räknar bort den mordiske mumien så påminde förhållandena på inspelningen med andra ord en del om vad Rick, Evelyn och resten av gänget går igenom i själva filmen. 
 
"Mumien" visas i natt klockan 02:45 på Kanal 5. Den kan också ses på Prime Video.
 
| 15 september 2024 05:00 |