Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 juli 2024 | 05:00

Kvällens TV-tips: Häftig hämndthriller ”sätter rekord i coolhet”

Saoirse Ronan och en sevärd birollsensemble samt snygg action imponerar i den här thrillern. Se den på TV ikväll.
Brittiska Joe Wright långfilmsdebuterade med ”Stolthet och fördom” (2005) och följde upp den med Oscarsbelönade kostymdramat ”Försoning” (2007). Det var därför lite förvånande när han tog sig an actiongenren med ”Hanna” (2011).
 
Här spelar Saoirse Ronan (som slog igenom i ”Försoning”) titelkaraktären, en tonåring som växt upp i finska vildmarken tillsammans med sin pappa (Eric Bana). Pappan, en före detta CIA-agent, har tränat Hanna till att bli yrkesmördare. När hon fångas av underrättelsetjänsten som jagar hennes pappa får hon chansen att hämnas på de som mördade hennes mamma.
 
I andra roller ser vi Vicky Krieps (”The Girl in the Spider's Web”) Cate Blanchett, Michelle Dockery (”Downton Abbey”), Olivia Williams, Jason Flemyng och Tom Hollander. Musiken är gjord av bandet The Chemical Brothers.
 
Filmen blev en blygsam framgång på biograferna men fick desto finare mottagandet av kritikerna. Moviezine:s Lotta Zachrisson var en av de som hyllade filmen och skrev att filmen är ”en pulserande upplevelse som i flera scener sätter rekord i coolhet”.
 
Den följdes även av en TV-serie med samma namn där Joel Kinnaman hade en av huvudrollerna.
 
Se trailern till filmen nedan:
 
 
Här kan du se ”Hanna”:
Ikväll på TV6 21.00
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 15 juli 2024 05:00 |