Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 juli 2024 | 06:00

1900-talets största film seglar in på Netflix: "En mastodontfilm det slår gnistor om"

Se upp för isberget!
1900-talet präglades av många milstolpar för filmen. Först uppfanns filmkameran (sent 1800-tal men ändå). Sen blev folk beroende av det nya påfundet biografer, där rörliga bilder kunde svepa med en till en annan värld. Filmerna blev allt pampigare och mer påkostade.
 
I slutet av millenniet kom James Cameron och drämde till med den största av dem alla. "Titanic" var inte bara den dyraste filmen som någonsin hade spelats in, den blev också filmhistoriens mest framgångsrika.
 
Och är det så konstigt egentligen? Den här filmen har allt.
 
En svepande kärlekshistoria som överbryggar klasskillnader, där rik överklassflicka faller för en stilig pojkspoling.
 
Här finns action och spänning när andra halvan skiftar genre från romantik till katastroffilm.
 
Och så ett stycke historia då vi får lära oss mycket om "det osänkbara" skeppet Titanic, och passagerarna som åkte med på den olycksaliga jungfruresan från Southampton mot New York i april 1912.
 
 

James Camerons favoritscen i "Titanic"

 
Visserligen hatade Kate Winslet att spela in kyss-scenen med Leonardo DiCaprio men det råder ingen tvekan om att de två, tillsammans med regissören, skapade ren filmmagi. Den sorten som belönas med 11 Oscars och rekordbrytande biointäkter.
 
Den omtalade kyssen är faktiskt Camerons favoritscen i filmen. Det berättade han för mig vid en pressträff i Belfast för flera år sedan.
 
- Den scenen har en otrolig historia. Hur mycket man än skissar och storyboardar finns det vissa saker man inte kan kontrollera. Vi var redo att filma den en vanlig, molnig eftermiddag. Så såg vi den här fantastiska solnedgången smyga sig på, och plötsligt fick alla väldigt bråttom. Folk sprang efter Kate för att få på henne kläderna. Vi hade bara en chans.
 
- Lyckligtvis hade vi repeterat scenen som bara den, exakt hur de skulle kyssas och så... Vi fick faktiskt två tagningar, en helt ur fokus och en halvt ur fokus, och det är den ni ser i filmen. Det var ödet, allt funkade ihop. Hela teamets energi kombinerat med naturens energi skapade den här scenen, och det är äkta filmmagi.
 

"Gripande och sorgligt"

 
Vi är många som älskar den här filmen mer än vad som kanske är sunt. I MovieZines recension landade betyget på 4 av 5. 
 
"Kärlekshistorien får mig att darra på underläppen men det gör även den dramatiska isbergskrocken och förlisningen av Titanic. James Cameron har verkligen lyckats med avancerad teknik att få en sådan autentisk känsla som möjligt. Det är läskigt, spännande, gripande och sorgligt" skriver Lisa Olsson och tillägger:
 
"Jösses vad många fina scener det finns i filmen. Särskilt trappscenen vid vägguret. Klart man vill hångla med en fattig konstnär."
| 15 juli 2024 06:00 |