Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 september 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Högsta betyg till kultrulle med ”fullkomligt magiska actionscener”

Actionfilmen etablerade Keanu Reeves som actionhjälte och är en av 1990-talets mest kultförklarade filmer. Se den på TV ikväll.
Keanu Reeves - en av Hollywoods populäraste stjärnor - inledde karriären med biroller och komedier, som ena halvan i Bill & Ted-filmerna. Det var inte förrän Kathryn Bigelows ”Point Break” (1991) som han på allvar bevisade att han kanske duger allra bäst som actionhjälte.
 
I filmen spelar han nyutexaminerade FBI-agent Johnny Utah som anländer i Los Angeles för att utreda fallet med en bankrånarliga som iklädda presidentmasker rånat uppåt 30 banker. För att hitta de skyldiga infiltrerar han ett gäng surfare och blir bekant med den karismatiska Bodhi (Patrick Swayze).
 
Filmen började utvecklas redan 1986 med Ridley Scott i registolen och Matthew Broderick, Johnny Depp, Val Kilmer och Charlie Sheen påtänkta för rollen som Johnny. Projektet lades dock på hyllan innan exekutiva producenten James Cameron plockade upp det tillsammans med dåvarande hustrun Bigelow, som fick sin första succé som regissör.
 
I andra roller medverkar Gary Busey, Lori Petty (”Orange is the New Black”), John C. McGinley ("Scrubs"), Lee Tergesen (”Oz”), Red Hot Chili Peppers-sångaren Anthony Kiedis samt Tom Sizemore i en cameo-roll. W. Peter Iliff (”Patrioter”, ”Varsity Blues”) skrev manus men både Cameron och Bigelow jobbade med det utan att nämnas i förtexterna.
 
Filmen blev snabbt en populär, välciterad kultklassiker som inspirerat specialvisningar där medlemmar ur publiken får imitera den aningen hånade Reeves spelstil. Den har också onämnts som en av filmhistoriens mest (oavsiktligt?) homoerotiska filmer och ynglade 2015 av sig en sågade remake.
 
MovieZines Victor Jerner är en av filmens många fans och hyllade i sin recension från 2016 bland annat skådespelarna. ”Addera sedan de fullkomligt magiska actionscenerna och vi får en film som kommer att leva i all oändlighet. Glöm Michael Bay, Pierre Morel och McG, Kathryn Bigelow visar vart skåpet ska stå. Varje actionscen fullkomligt dryper av adrenalin och höjer pulsen till en perfekt nivå utan att någonsin tappa greppet om geografin, insatserna eller relevansen.”
 
Här kan du se ”Point Break”:

● Ikväll på SVT1 22.05
● Streama gratis på SVT Play
● Streama på Tele2 Play
● Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
 
Se trailern nedan:
 
| 17 september 2024 06:00 |