Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 juli 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: ”Högt underhållningsvärde” i en av 2010-talets bästa sportfilmer

Det är full fart när regissören Ron Howard tar sig an Formel 1 och racing i den verklighetsbaserade filmen om en av sportens kändaste tävlingar.
Ron Howard är en filmskapare med minst sagt blandad filmografi med både toppar och dalar. Bland höjdpunkterna finns titlar som ”Splash”, ”Willow”, ”Apollo 13”, ”A Beautiful Mind” och ”Frost/Nixon”. Samt racingfilmen ”Rush” från 2013, som tveklöst är ett av decenniets bästa sportfilmer.
 
Här spelar Chris Hemsworth (i en paus från Marvel) och tysk-spanska stjärnan Daniel Brühl huvudrollerna som verkliga racerförarna James Hunt respektive Niki Lauda. Hunt var en avslappnad, omtyckt amerikan medan Lauda var den mer kaxiga tävlingsmänniskan. Under en stor tävling sker en olycka som kommer att förändra både deras liv och relation.
 
I andra roller ser vi Olivia Wilde som Hunts fru, Alexandra Maria Lara (”The Reader”) som Laudas fru, Pierfrancesco Favino (”World War Z”), David Calder (”The World Is Not Enough”) och Natalie Dormer (”Hungerspelen”). Filmen blev en måttlig framgång på biograferna med intäkter på över 98 miljoner dollar (på en 38 miljoners budget) men blev desto mer populär hos kritikerna.
 
Moviezine:s Victoria Machmudov stämde in i hyllningarna i sin recension från 2013 och kallade den bland annat för "en välgjord och snygg oslipad diamant av högt underhållningsvärde”. Speciellt huvudrollsinnehavarna får beröm med att ”de talar och rör sig också helt i enlighet med personerna de ska efterlikna. Både Hemsworth och Brühl har fullkomligt förlorat sig själva och är trovärdiga in i minsta detalj.”
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Rush”:
Ikväll på TV6 21.00
Måndag 5 juli på TV6 23.20
Streama på Tele2 Play
Streama på Cineasterna
Streama på Viaplay
Streama på Max
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 9 juli 2024 06:00 |