Skribent

Alexander Svensson

8 juli 2024 | 22:30

Nicolas Cage är rädd för A.I: "Vad kommer göras med mitt ansikte när jag är död?"

Den mångsidige skådisen är skeptisk till huruvida A.I. kan fånga själen och hjärtat i filmkonsten.
A.I. är ett hett diskussionsämne i samhället i stort, och kanske särskilt i filmvärlden. Diskussioner om huruvida man ska få återskapa avlidna skådespelare, eller härma röster och ansikten med AIs hjälp är livliga, och utfallet lär på många plan avgöra hur framtiden för film och tv-serier kommer att se ut.
 
En som gett sig in i debatten nu är Nicolas Cage, och han ställer sig på den skeptiska sidan. I en intervju med The New Yorker blir han påmind om att han snart ska scannas för ett kommande projekt, och börjar då prata om AI:
 
- De ska placera mig i en dator och matcha min ögonfärg, och ändra - jag vet inte. De ska bara stjäla min kropp och göra vad de vill med den via digital A.I… jag hoppas att det inte är A.I. Jag är livrädd för det. Jag har varit väldigt högljudd i den frågan.
 
Inte för att vara sån, men Cages cameo som Superman i "The Flash" kändes lite som något Chat-GPT kokat ihop.
 
Han utvecklar:
 
- Det får mig att undra, vad kommer hända med det äkta hos konstnärerna? Kommer det att bytas ut? Kommer det att förändras? Var kommer hjärtat att vara? Jag menar, vad kommer göras med min kropp och mitt ansikte när jag är död? Jag vill inte att något ska göras med det!
 
Nicolas Cage är som sagt långt ifrån först med att ställa de här frågorna, både angående hur äkta saker som är gjord av ett datorprogram kan kännas, och hur etiskt det är att använda en avliden persons fysiska attribut efter deras bortgång. Många - särskilt de som inte tjänar pengar på A.I. - står sannolikt på Cages sida i frågan, men var det slutar kan ingen veta säkert.
| 8 juli 2024 22:30 |