TV-tips

Skribent

Martin Persson

8 oktober 2024 | 05:00

På TV ikväll: De lämnade Jesus bakom sig – hur bearbetar man traumat?

Vad händer när ens världsbild krossas och ens ögon öppnas? Ellen Fiske försöker ge oss svaret när hon besöker de som lämnade Jesus.
En av årets kanske mest intressanta och ögonöppnande filmer var det lågmälda men djupt berörande och mänskliga dokumentärdramat ”Leaving Jesus”, som gick på bio tidigare i år.
 
Ellen Fiske står för regin och briljerar här likväl som med Guldbaggefavoriten ”Scheme Birds”.
 
Det hela utspelar sig i San Fransisco, där man samlat ett antal avhoppare från olika kristna fundamentala grupper för att prata om och bearbeta traumat i grupp och med olika övningar. Drevs man ut på grund av sin världssyn, insåg man att relationen var toxisk, eller något annat? Det som börjar lättsamt och anspråkslöst formas snart till en djupt dramatisk och djupsinnig reflektion av livet och dess mening.
 
Duka fram näsdukarna, för de lär behövas. Det är svårt att inte bli berörd av dessa plågade själars berättelser, oavsett ens religiösa åskådning lär sympatin för medmänniskan och ångesten av att inte längre få ha kontakt med sina nära gå in i hjärtat hos de flesta.
 
Ta chansen att se en film som lär stanna kvar långt efteråt och kan bli både en enorm tankeväckare och en snackis i fikarummet.
 
”Leaving Jesus” visas ikväll 22:30SVT2. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
| 8 oktober 2024 05:00 |