Film

Skribent

MovieZine

28 augusti 2024 | 04:00

Visste du att... Gary Oldmans mest ikoniska filmreplik började som ett skämt

30-årsjubilerande "Leon" i regi av Luc Besson är tillbaka på bio.
Skulle man ranka skådespelaren Gary Oldmans mest minnesvärda skurkar ligger den korrupte snuten Stansfield från "Leon" (1994) högt upp på listan.
 
Och när man tänker på Stansfields mest minnesvärda scener och repliker finns det en som sticker ut. Det är när han kräver förstärkning med orden "Bring me everyone" och för säkerhets skull förtydligar saken med ett vrål: "EVERRRYOOONEEE!"
 
Scenen har skapat en rad odödliga memes och hjälper till att lyfta Oldmans prestation, och Luc Bessons briljanta actionthriller, till något utöver det vanliga.
 
 
Men visste du om att allting var Gary Oldmans egna påhitt? Enligt manus skulle han egentligen bara säga "everyone" med vanligt tonfall, men efter att en sådan version spelades in ville han skoja lite med regissören.
 
Oldman förvarnade endast ljudkillen och ingen annan, och när Besson gjort klart för en ny tagning skrek han sin replik så högt kan kunde. Tack och lov vet Luc Besson när han fångat en guldklimp på film, och den improviserade scenen var den som användes i filmen.
 
30-årsjubilerande "Leon" visas på utvalda biografer idag den 28 augusti och igen den 3 september.
 
| 28 augusti 2024 04:00 |