Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2024 | 05:00

5 filmer som vann kampen om sommarens biopublik

Vi ser tillbaka på biosommaren då superhjältar, minioner och Nicolas Cage krossade alla förväntningar (och biorekord!).
Ännu en biosommar har nått sitt slut. Vi har haft skoj med både otippade Marvel-hjältar i "Deadpool & Wolverine" och fått hantera en mängd brokiga känslor i "Insidan ut 2", två av årets största biosuccéer hittills.
 
Det blev också en sommar kantad av tunga biofloppar, från "The Fall Guy" till "Borderlands". En rad påkostade storfilmer nådde inte upp till förväntningarna.
 
Men den här listan ska fokusera på några de största framgångarna, som domineras av humor, drama, action, skräck, animerat och starka känslor. Observera att vi inte alltid går efter biointäkter utan snarare vilka filmer som har överträffat förväntningar och krossat rekord.
 
Här är 5 av sommarens största (och i vissa fall rätt otippade) publikfavoriter.
 

5. Longlegs

 
 
Med intäkter på 101 miljoner dollar (på en budget under 10 miljoner) är "Longlegs" en av de största skräck-succéerna på länge. En mystisk teaser-kampanj väckte hajpen och lovord från kritiker fick USA-publiken att rusa till biograferna. Och till helgen får vi se Nicolas Cage spela otäck seriemördare även i Sverige.
 
MovieZines recension hyllar "Longlegs" som en "kuslig och krypande skräckfilm med David Lynch-känsla".
 

4. Dumma mej 4

 
 
Ja ja, det är inte så överraskande att se ännu en "Dumma mej"-film erövra biotoppen. Jag är snarare förvånad att denna inte har spelat in mer pengar. Både "Dumma mej 3" och spinoffen "Minioner" haffade över en miljard dollar. Grus senaste äventyr fick nöja sig med "endast" 886 miljoner dollar.
 
Hur som helst, ännu en jättehit för DreamWorks, barnen blev glada, vad mer kan man önska sig? (Kanske en uppföljare med mer originella idéer, om jag får säga mitt.)
 

3. Det slutar med oss

 
 
Filmer gjorda specifikt för en kvinnlig publik är fortfarande något ovanligt. Men likt "Där kräftorna sjunger" förra året visar den senaste framgångsrika bok-adaptionen "Det slutar med oss" att suget är stort.
 
Dramat, som följer Lily (Blake Lively) som försöker bryta sig loss från ett destruktivt förhållande, har snart spelat in 250 miljoner dollar världen över. Inte dåligt för en film gjord för en vuxen publik. Och Lively och maken Ryan Reynolds har fler anledningar att fira...
 

2. Deadpool & Wolverine

 
 
Ju mer jag tänker på den, desto mer inser jag: "Deadpool & Wolverine" är knappt en film. Inte i ordets rätta bemärkelse, det finns inte mycket till story, allt utspelar sig i någon MCU-avkrok och ingenting kommer ha betydelse för Marvels framtid.
 
Men förstå mig rätt. Det här är en festmåltid för fansen, ett smörgåsbord av referenser och cameos som bidrar till att man gång på gång tappar hakan i biostolen.
 
Och det var kanske precis vad Marvel behövde ge oss just nu för att bota superhjälte-tröttman: en helvild och barnförbjuden team-up med glimten i ögat. Filmen har spelat in över 1,2 miljarder dollar och röstades nyligen fram till biosommarens bästa.
 

1. Insidan ut 2

 
 
Årets största biofilm. Pixars största biosuccé. Den största animerade filmen genom tiderna. Vem kunde ha anat?

Med 1,65 miljarder dollar i biljettkassan har "Insidan ut 2" krossat flertal biorekord och överträffat alla förväntningar. Pixar har haft några tuffa år, pandemin skickade flera bra filmer direkt till streaming. Det här är en välförtjänt, storartad comeback för animationsstudion som än en gång visar att de är bäst på emotionella och kreativa historier som kittlar hela familjens fantasi och skrattmuskler.
 

Årets mest inkomstbringande filmer hittills:

 
1. Insidan ut 2
2. Deadpool & Wolverine
3. Dumma mej 4
4. Dune: Part Two
5. Godzilla x Kong: The New Empire
6. Kung Fu Panda 4
7. Bad Boys: Ride or Die
8. Kingdom of the Planet of the Apes
9. Twisters
10. A Quiet Place: Day One
| 28 augusti 2024 05:00 |