Serie

Skribent

Alexander Svensson

9 juli 2024 | 18:30

Ny tv-serie om kung Arthur på väg - fast med en kul twist

Den baseras på en bok av Lev Grossman, författaren bakom tidigare succén "The Magicians".
Emellanåt, ofta med några års mellanrum, är det någon som får för sig att kung Arthur och hans riddare har stor franchisepotential. Ungefär lika ofta, alltså med några års mellanrum, noterar allmänheten att någon gjort en ny serie/film om kung Arthur och hans riddare, och tänker kollektivt: “nah, jag skippar den”.
 
Nu har det gått ett tag sedan det senaste försöket att gräva guld i den arthurianska myllan kom och gick utan att lämna några större spår efter sig, och därmed är det nu dags igen. Den här gången är vinkeln en bok vid namn”The Bright Sword” av Lev Grossman (ej att förväxla med Les Grossman från “Tropic Thunder”) som erbjuder en ny version av de klassiska berättelserna.
 
Ett av de senaste försöken att återuppfinna den arthurianska mytologin var med Katherine Langfords "Cursed" från Netflix. Det gick inget vidare.
 
Det kan dock kanske hända att “The Bright Sword” blir den nytändning som Arthurmytologin faktiskt behöver: den följer nämligen inte Arthur, utan en ung riddare vid namn Collum (ej att förväxla med Gollum) som ansöker om en plats kring det mytomspunna runda bordet bara för att upptäcka att Arthur är död. Tillsammans med Arthurs B-lag av riddare ger sig Collum ut för att återuppbygga Camelot och ta reda på vad/vem som hade ihjäl Arthur.
 
“The Bright Sword” har inte publicerats ännu, utan släpps först den 16 juli, men författaren Lev Grossman har redan en fot i Hollywood: hans tidigare bokserie blev grunden för hyfsat populära fantasyserien “The Magicians”. Kanhända är det det som gjort att Lionsgate lagt vantarna på rättigheterna till “The Bright Sword” och nu letar efter en showrunner med potential.
 
Lev Grossman är även författaren av böckerna bakom tv-serien "The Magicians".
 
Om "The Bright Sword" faktiskt tar sig till tv återstår att se. Som sagt finns det ännu ingen showrunner på plats, och serien är därmed en bit bort från att bli verklighet. Men hoppas kan man, särskilt om man - som jag - mer än gärna ser en ny Arthur-adaption som faktiskt blir framgångsrik.
| 9 juli 2024 18:30 |