LISTA

Skribent

MovieZine

1 december 2023 | 12:15

De 10 bästa julkalendrarna genom tiderna - klassiker vi minns!

För många har det varit en tradition att se på julkalender varje år. Men var det bättre förr? MovieZine har tagit fram 10 stycken julkalendrar som håller jultraditionen och julmyset vid liv.
Artikeln publicerades ursprungligen julen 2019.
 
Julkalendrar är något jag personligen tycker väldigt mycket om, och som liten såg jag verkligen fram emot att det skulle bli december och första advent.
 
Idag känner jag inte samma entusiasm och har inte känt det på flera år. Det beror inte på att jag blivit äldre utan på grund av att julkalendrar från 2005 och framåt har varit riktigt usla. Det finns dock några guldklimpar, bland annat “Selmas saga” och “Tjuvarnas jul”, men resterande julkalendrar är ingenting jag skulle vilja se igen. Enligt mig kom de riktigt bra julkalendrarna kring 70-, 80- och 90-talet.
 
Men varför misslyckas de med att göra julkalendrar nuförtiden? Om du frågar mig beror det på att de är fantasilösa historier som inte är julrelaterade.
 
Hela grejen med en julkalender är att den ska vara julig och berätta en spännande och fantasirik historia. Idag försöker man hela tiden modernisera eller utbilda istället för att låta oss uppleva julen som en rolig och mysig högtid. Jag vill inte se en familj som åker till Kroatien för att fira jul, eller hur Barna Hedenhös uppfann julen, jag vill se tomtar, snö och magi.
 
Jag vill kunna få uppleva ett äventyr som berättar en spännande historia, en historia där jag kan lämna verkligheten för ett tag och drömma mig bort. 
 
Håller du med mig? Vill du också se juliga, spännande och äventyrsfyllda kalendrar till jul? Då kan du läsa min lista på de 10 bästa julkalendrarna genom tiderna. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

10. Tomtemaskinen (1993)

 
Man tröttnar väl aldrig på historier om Pettson och katten Findus? I denna julkalender får vi se hur den envisa gubben Pettson och hans busiga katt Findus firar jul tillsammans. Findus är mycket bekymrad och ledsen över att han aldrig fått träffa Tomten och mot sin vilja lovar Petsson att Findus ska få se tomten i år, även om det betyder att han måste bygga en tomtemaskin. Det är en rolig och busig julkalender full av julstädning, julpyntning och pepparkaksbakning. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

9. Dieselråttor och Sjömansmöss (2002)

 
På ett fartyg blir barnen Ofelia och Philémon krympta och tillfångatagna av ett gäng råttor som bor bland rören i maskinrummet. De försöker göra allt för att bli stora igen men vägen dit är lång, och de får lära sig att alla råttor inte vill de väl. Det är ingen julkalender med massa snö och julpynt, men de har lyckats göra den bra ändå. Det är en väldigt spännande, fantasirik och underhållande berättelse. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

8. Gumman som blev liten som en tesked (1967)

 
Julen närmar sig, gumman och gubben ska fira jul tillsammans men allt går inte som planerat när gumman blir lika stor som en tesked i de mest olämpliga situationer. "Göta Petter! Nu ble ja liten som enna tesked igen!" är något ni kommer att få höra många gånger när ni får möta Teskedsgumman i hennes julberättelse.
 
Teskedsgumman visades första gången som julkalender 1967 på svartvit-tv och blev en riktig succé hos svenska folket. Julkalendern gjordes senare om i färg och visades julen 1973 med samma skådespelare. Teskedsgumman är en skojig och underhållande historia för både barn och vuxna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

7. Sunes jul (1991)

 
Sune tänker endast på Sophie, lillebrorsan Håkan ställer till med bus, storasystern Anna vill slippa sin familj, mamma Karin vill bara ha en vanlig familjejul och pappa Rudolf försöker förbättra situationen men gör allt bara värre. 
 
Det är en riktigt kaos jul hos familjen Andersson, och när du tror att det inte kan bli värre visar hela familjen att allt är möjligt. Här får vi uppleva en svensson-jul som går helt åt skogen. Det vallas skidor med smör och ägg, hälls knäck på köksgolvet och Sune tävlar mot självaste Zorro. Ja, detta är minst sagt en fartfylld julkalender du inte vill missa.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Selmas saga (2016)

 
Selma Traskvist och hennes familj håller på att bli vräkta från sitt hem precis innan jul. När Selma stöter på den tokiga forskaren Efraim von Trippelhatt övertalar han henne om att jultomten finns och att han kan uppfylla hennes högsta dröm om hon hjälper Efraim att hitta honom. Då Selmas högsta dröm är att rädda sin familj väljer hon att åka på expeditionen med Efraim. Här får vi uppleva en magisk julberättelse med ett storslaget äventyr. Fullt av snö och mysiga jultraditioner. Selmas Saga är enligt mig en av de få julkalendrar man faktiskt har lyckats med under 2000-talet. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

5. Pelle Svanslös (1997)

 
Pelle är en katt utan svans som precis flyttat till Uppsala. Pelle gör allt för att passa in bland de andra katterna i stan och försöker även att vinna Maja Gräddnos hjärta. Men det blir inte lätt för Pelle när katten Måns ständigt mobbar honom och vill få de andra katterna emot honom. Kommer Måns lyckas göra Pelles jul till en katt-astrof? eller kommer Pelles jul att bli katt-fantastisk? Pelle Svanslös är en julkalender fylld av kärlek och julmys.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

4. Ture Sventon Privatdetektiv (1989)

 
Här får vi möta Sveriges eller kanske världens bästa privatdetektiv, Ture Sventon. Men det är tyvärr ingen som vet om att han är det det ännu. Med hjälp av Omar och sekreteraren fröken Jansson får vi se hur Ture Sventon hjälper stadsborna genom att försöka få tag i tjuven och brottslingen Ville Vessla, som ständigt är ett steg före. Julkalendern bjuder på svårlösta brott, temlor och flygande mattor.
 
En riktigt spännande kalender med en massa humor och tokigheter. Ture Sventon kommer även tillbaka med en tredje säsong av sin tv-serie, på SVT i jul. Numera spelad av Robert Gustafsson.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Julens hjältar (1999)

 
I ett förråd bor julgransprydnaderna Julbocken, Julstjärnan, Julkulan, Pepparkaksgubben och två unga Julgranstomtar. Av misstag hamnar de i soprummet istället för i julgranen hos familjen de tillhör. Bland soporna träffar de Julhunden som också utgör sig för att vara en julgransprydnad men som egentligen är en maskot för fotbollslaget Hammarby. Julhunden hjälper de andra med olika planer för att försöka ta sig till familjens julgran före julafton. En enastående julberättelse som visar att man inte behöver se ut eller bete sig som alla andra för att passa in. 
 
 

2. Trolltider (1979)

 
I en liten glänta i skogen bor småtrollen Daisy (Tova) och Gloria (Kleva) som också är systrar, gubben Gorm som är maktmästare i stubben och hans son Kotte. Högt uppe i skogen bor fen Dorabella och häxan Mara, vi får heller inte glömma bort Vätten och hans magiska mössa som bor under i trappa vid människornas hus. I denna sagoberättelse får vi se allt från soldans till bergatroll och mängder av julbak, julgodis, magi, glitter och sång. En julkalender som verkligen får mig att längta efter julen och drömma mig bort till en annan värld.
 
Detta är även Sveriges mest uppskattade julkalender, den fick nämligen repris visas två gånger efter att den hade haft premiär. Årets "Trolltider - Legenden om bergatrollet" är en fortsättning på denna älskade klassiker.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Mysteriet på Greveholm (1996)

 
Familjen Olsson flyttar ut från sin lilla lägenhet i stan och in till slottet Greveholm. Spökena Staffan och Jean som också bor på slottet försöker skrämma iväg familjen för att bevara slottets hemlighet. Men de lyckas inte skrämma de orädda barnen Lillan och Ivar, eller deras föräldrar som inte tror på spöken utan tror att allt har en logisk förklaring. Den enda de faktiskt lyckas skrämma är storasystern Melitta som blir förälskad i tidningsbudet Måns. När syskonen börjar gå på skattjakt upptäcker de hemligheten som gömmer sig i slottets ruva, och de kommer göra allt för att bekämpa den.
 
Anledningen till varför Greveholm är den bästa, beror på att den innehåller allt en julkalender ska göra, ett roligt och spännande äventyr i en juligtappning. På grund av julkalenderns succé kom det en uppföljare 2012 som inte alls blev lika populär som den första.
 

Läs också: 7 kontroversiella julkalendrar som skapade tittarstorm

 
Finns din favorit-julkalender med i listan? Eller har du hittat en ny favorit? Kommentera gärna nedan och dela med dina vänner. 
| 1 december 2023 12:15 |