Film

Skribent

Martin Persson

29 augusti 2024 | 16:10

”Longlegs”-skådisen inspirerades av Lisbeth Salander

Den ikoniska figuren spelade in för skapandet av den hyllade rysaren.
”Longlegs” intar snart biodukarna (går att se som smygpremiär på sina håll redan nu) och den tokhyllade filmen har blivit en av årets utan tvekan mer hypade filmer.
 
I USA har den redan spelat in över 100 miljoner dollar och här på Moviezine gav Andreas Samuelsson filmen betyget 4/5, med särskilt beröm för Nicolas Cage otäcka insats.  Jag har själv sett filmen och kan inte annat än att hålla med, det var en väldigt unik och spännande film.
 
Det är lätt att göra jämförelser med ”När lammen tystnar” och ”Seven” , men en av inspirationskällorna var faktiskt en, åtminstone ursprungligen, svensk film. Huvudrollsinnehavaren Maika Monroe berättar följande i en intervju med Indiewire:
 
- Jag inspirerades av David Lynchs ”The Girl with the Dragon Tattoo”. Lisbeth Salander och min karaktär Lee Harker är så klart väldigt olika, men idén om någon som är antisocial och ensam och lever genom sitt arbete kändes som rätt väg att ta rollfiguren. Oz Perkins har med så mycket om karaktärernas tankar i manuset att det underlättar att tolka den som man vill.
 
 
Även om den ursprungliga svenska filmatiseringen av ”Män som hatar kvinnor” inte nämndes, måste det ju ses som en kul grej att Sverige fick ett litet omnämnande och äran att bli inspirationskälla för denna succéfilm.
 
”Longlegs” har biopremiär imorgon, den 30 augusti.
| 29 augusti 2024 16:10 |