Med en hoodie svept över huvudet och hörlurar som pumpar Wu-Tang Clan drar han fram längs Harlems gator för att skydda de som inte kan skydda sig själva, stoppa organiserad kriminalitet och korruption och – framför allt – hämnas på de som gjort sig oförrätt.
Hans namn är Luke Cage och med sin superstyrka och diamanthårda hud tar han ingen skit. Han är den senaste i raden av Marvels mer jordnära superhjälteskildringar som snart har premiär på Netflix. För fans av denna värld är den afroamerikanska hjälten inte ett obekant ansikte. Han dök upp under förra året i ”Jessica Jones” som en tease inför vad som komma skulle, och nu är han här med sin alldeles egna serie.
I ”Luke Cage” har titelkaraktären lämnat Jessica Jones bakom sig och valt att ligga lågt i stadsdelen Harlem i New York. Han svabbar golv och putsar fönster hos den lokala samariten Pops (Frankie Faison) och sköter sitt eget. Men när gatorna börjar koka och områdets oskyldiga faller offer för kriminalvågen som sköljer över dem kan han inte hålla sin frustration inne och ser ingen annan utväg än att slå tillbaka.
Till skillnad från Netflix andra Marvelhjälte Daredevil har Luke Cage ingen uttalad superhjältedräkt (än), utöver sin huvtröja – något som inte är ett omedvetet val. Både huvudrollsinnehavaren Mike Colter och seriens showrunner Cheo Hodari Coker har uttalat sig om att huvtröjan ifråga är en direkt referens till mordet på Trayvon Martin - en 17-årig afroamerikansk pojke som blev skjuten till döds av en vit man i ett bostadsområde i Florida 2012.
Valet att ha Luke Cage i liknande mundering är bara ett av flera vågade val som serien tar för att markera sig som något mer än bara en traditionell superhjältesaga. Med tungt fokus i Harlem som stadsdel, afroamerikaners utsatthet i samhället och upptrappat våld ter sig ”Luke Cage” väldigt politiskt. Marvelvärldens egna ”Black Lives Matter”-rörelse skulle man kunna säga.
Men misströsta ej, ni som bara vill bli matade med ultravåld och shootouts – Netflix nya serie bjuder på lika mycket av det vi älskat från tidigare Marvelsatsningar. Från hårdkokta gangsteruppgörelser till blodiga fightsekvenser - ”Luke Cage” bjuder på det mesta och spelar förstås mycket på titelkaraktärens okrossbara hud. Mike Colter tornar upp sig som en jätte inför sammandrabbningar och levererar omedelbar pondus i alla scener. Så även Netflix-veteranen Mahershala Ali (”House of Cards”) som i rollen som seriens huvudskurk Cornell Stokes – i folkmun kallad Cottonmouth – fortsätter trenden att leverera Marvel-världens bästa skurkar i tv-serieform.
Fortsätter gör även tyvärr de krystade referenserna till den övriga Marvel-världen, men liksom Netflix tidigare serier gör förhoppningsvis ”Luke Cage” sig bäst i att få detta avklarat tidigt för de mer ouppmärksamma tittarna. I övrigt känns serien som en perfekt mix av ”Daredevil” och ”Jessica Jones” - med det blodiga ultravåldet från den tidigare och det långsamt nystande mysteriet i den andra. Med det sagt har dock Cheo Hodari Cokers serie definitivt en helt egen känsla och med snyggt foto ackompanjerat av allt från blues till hiphop ger det serien en iskall swag.
Knappt halvvägs in i säsongen är således ”Luke Cage” med sin politiska läggning och iskalla framtoning en av årets mest lovande superhjälteskildringar. Att Luke Cage var stark nog att krossa en bildörr med båda händerna visste vi redan, men det verkar också som att han är tillräckligt stark för att lyfta nästa del i Netflix Marvel-berättelse på sina axlar.
Första säsongen av "Luke Cage" släpps på Netflix den 30 september.