Film

Skribent

Paul Dakwar

12 oktober 2024 | 19:00

Mangan fick läsare att äcklas in i märgen. Nu är den en tv-serie!

"Uzumaki" är en hypnotisk spiral in i kosmisk skräck, och inte för den som är lättskrämd.
Skräckfantaster, titta hit! När Junji Itos ikoniska manga “Uzumaki” blir tv-serie på Max är resultatet en skräckfest för alla sinnen. 
 
Berättelsen kretsar bokstavligt och bildligt kring spiraler, en form som snabbt blir ett symbol för både kroppslig förvridning och mental nedbrytning. Tro mig, du kommer aldrig titta på sniglar och kanelbullar på samma sätt.
 
Redan år 2000 filmatiserades mangan, men detta är första gången som serien följer själva stilen och berättelserna av mangan så nära det går. På Reddit är det flera användare som beskriver mangan som “vidrig”, att de “känner sig sjuka” när de läser den.
 
"Jag läste Uzumaki runt 2007 när jag var en liten kille på väg att gå ut gymnasiet. Jag får fortfarande flashbacks när jag ser folk äta escargot. Eller när jag såg min väns nyfödda bebis med navelsträngen kvar", säger en Reddit-användare
 
Large 80eb404ace24a5f35ccd30e44309aef5 untitled 8
 
Serien “Uzumaki”, producerad av Adult Swim, lyckas perfekt återskapa Itos känsla av oförklarlig kosmisk fasa, där karaktärerna långsamt dras in i en virvlande mardröm de inte kan fly ifrån. Med sin hypnotiska estetik och intensiva atmosfär är “Uzumaki” en streamingupplevelse som får dig att känna både fasa och fascination.
 
“Uzumaki” finns att se på Max.
 
| 12 oktober 2024 19:00 |