Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 augusti 2024 | 11:30

Manusförfattaren bakom Stephen King-floppen: "Jag misslyckades"

Fantasyfilmen från 2017 gjorde ingen glad.
Det finns många bra Stephen King-filmer där ute, och minst lika många som blev besvikelser.
 
En storfilm som inte levde upp till fansens högt ställda förväntningar var "The Dark Tower" (2017), adaptionen av skräckmästarens "livsverk" - en episk fantasyserie på åtta romaner. Men alla planer på uppföljare skrotades illa kvickt när filmen floppade på bio.
 
Projektet gick igenom många producenters händer i Hollywood innan det nådde bioduken. Skådespelare som Javier Bardem och Russel Crowe kom och gick. Till slut fick manusförfattaren och producenten Akiva Goldsman skriva filmversionen vi fick se. Nu ångrar han sig.
 
I en intervju med Collider berättade Goldsman nyligen om misslyckandet som fortfarande hemsöker honom:

- Jag misslyckades med "The Dark Tower". Det är inte så att den levde sitt egna liv. Vi missade bara målet. Vi försökte få ihop alla bitar, vi kunde inte det, den förändrades ständigt, alla hade sina olika åsikter. Så många av oss försökte. I slutändan var det många drömmar och förhoppningar som inte ledde någonvart.
 
 

Danske regissören tog avstånd från filmen

 
Danske Nikolaj Arcel fick regissera ambitiösa "The Dark Tower" med Idris Elba och Matthew McConaughey i huvudrollerna som "Revolvermannen" och "Mannen i svart". Arcel har sedan dess tagit avstånd från filmen och menar att den inte är hans.
 
Vad tycker då Stephen King själv? Även han förstår varför filmversionen floppade och sågades av kritiker:

- Den stora utmaningen var att göra en film baserad på en bokserie som är riktigt lång, runt 3000 sidor. Det andra var beslutet att göra den tillåten från 13 år. Böckerna är extremt våldsamma. De var tvungna att hantera det även om jag tycker Akiva Goldsman gjorde ett fantastiskt jobb. Han tog kärnan ur böckerna och gjorde en hyfsat bra film, sade King för några år sedan.
 
Se trailern nedan.
 
| 7 augusti 2024 11:30 |