Film

Skribent

Viktor Eriksson

13 maj 2024 | 21:30

Martin Scorsese minns B-filmskungen som möjliggjorde hans karriär

“Jag kommer alltid att vara stolt över att säga att jag tog examen från Rogers filmskola."
Roger Corman var B-filmskungen som låg bakom både mängder av filmer såväls som flera stora filmarbetares karriärer. Bland annat hjälpte Corman självaste Martin Scorsese med finansiering till hans andra långfilm, “Boxcar Bertha - Rånar och älskar”, som gav regissören självförtroendet att göra sin genombrottsfilm “Dödspolarna”.
 
Nyligen kom nyheten att Roger Corman gick den 9 maj 98 år gammal . Nu har Martin Scorsese kommenterat det hela i ett officiellt uttalande, via IndieWire. Du kan läsa det nedan, översatt till svenska. 
 
“Roger Corman gav mig min start i filmbranschen. Han satte riktlinjerna och gav mig sedan enorm frihet inom dessa ramar. I grund och botten lärde han mig hur man faktiskt gör filmer. Om jag inte hade arbetat med Roger hade jag inte vetat hur jag skulle göra "Dödspolarna" eller, när det kommer till kritan, någon av de filmer som följde. Det var samma sak för många, många andra filmskapare från min generation. Jag beundrade Roger, jag älskade honom, jag älskade de filmer han regisserade (särskilt Poe-adapteringarna) och andan i hans filmskapande. Och jag kommer alltid att vara tacksam för det tillfälle han gav mig och lärdomarna. Jag kommer alltid att vara stolt över att säga att jag tog examen från Rogers filmskola."
 
Är du obekant med Roger Corman så kan du lära känna legenden och B-filmskungen i en guide som MovieZines Andreas Samuleson satt samman med hans 5 bästa filmer.
 
| 13 maj 2024 21:30 |