Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 juli 2023 | 21:00

Matt Damon nobbade "Avatar" och gick miste om 250 miljoner dollar

Har en skådespelare någonsin tagit ett dummare beslut?
Det är väl mer eller mindre känt att Matt Damon erbjöds rollen som Jake Sully i "Avatar" (2009). Då visste han förstås inte att det kunde bli den största och mest inkomstbringande filmen i hans karriär.
 
Filmen är tidernas största biosuccé med sanslösa 2,9 miljarder dollar i intäkter. Och hade Damon tagit rollen, och gått med på att tjäna 10 procent av vinsten, hade han enligt Variety blivit 250 miljoner dollar rikare. Vi förstår om han är bitter.
 
Damon förklarar vad som hände i en ny intervju:
 
- Jag är säker på att ingen skådespelare någonsin har tackat nej till så mycket pengar, eller hur? Men jag hade ett kontrakt. Jag var mitt uppe i en "Bourne"-film och jag visste att jag inte kunde hoppa av den för tidigt. Jag kunde inte lämna mina vänner i sticket. Fast jag desperat ville jobba med James Cameron, för han gör ju film så sällan.
 
 
Skådespelaren har pratat om sitt svåra beslut i flera tidigare intervjuer. Bland annat nämndes det när han mötte MovieZine inför "Elysium"-premiären 2013. Då sa Damon:
 
- Jag har alltid velat göra en stor science fictionfilm. Jag skulle gärna ha velat vara med i "Avatar", jag talade med James Cameron, men det fungerade inte på grund av våra olika scheman. Så när Neill Blomkamp ringde, blev jag jätteglad.
 
Och nu har han också fått vara med i en Chris Nolan-rulle, dock inget lika sci-fi-spexigt utan "Oppenheimer". Det är nog också ett av Damons bättre karriärsval, får man hoppas.
| 25 juli 2023 21:00 |