Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2024 | 14:30

Noomi Rapace spelar "punkig" Moder Teresa: "Jag kan känna igen mig i henne"

En ny utmaning för den svenska skådespelerskan.
Svenska skådespelerskan Noomi Rapace är redo för ännu ett internationellt projekt. I september börjar inspelningen av "Mother", som handlar om en vecka i Moder Teresas liv "när hon bara var en vanlig kvinna", skriver Variety.
 
I en intervju berättar Rapace om att det här inte blir någon klassisk biopic-tolkning.

- Hon var inget helgon. Hon är en rätt komplex karaktär.
 
Filmen utspelas under sju dagar då moder Teresa bestämde sig för att lämna Loretoskolan i Calcutta.

- Hon väntar på tillåtelse från Vatikanen att följa sitt kall, att lämna klostret och påbörja sitt egna uppdrag. Ingen har gjort vad hon ber om. Hon är en kvinna i en mansdominerad värld, berättar Rapace.
 
Skådespelerskan flyttade hemifrån som 15-åring och kan känna igen sig i Teresa, som också lämnade sin familj i tonåren:

- Jag har kämpat mot oddsen många gånger och fått hitta mig själv i nya sammanhang. Så jag tycker jag kan relatera till hennes envishet och hennes övertygelse om att det här är något hon måste göra, även om det blir smärtsamt.
 

Moder Teresa med en rebellisk ådra

 
Rapace hyllar även regissören Teona Strugar Mitevska ("Gud finns, hennes namn är Petrunya") som gör sin engelskspråkiga filmdebut med "Mother". Hon kallar Mitevska för "en otrolig filmskapare" med en "punkig passion".

Mitevska säger själv att filmen inte är en biopic enligt den traditionella mallen:

- Vi vill ta bort mystiken kring den mytomspunna personen, och visa en högintelligent, ambitiös kunna med ett stort hjärta, som hade fel och brister som vi alla har (...) Hon hade en rebellisk punkrock-energi som spred sig som ett virus. Hon var general för en armé av kvinnor, berättar reigssören om sin vision.
 
"Mother", en samproduktion mellan fem länder (svenska Film i Väst är ombord), kommer påbörja inspelningen i september i Belgien och därefter fortsätta till Indien.
| 22 augusti 2024 14:30 |