Streamingtips

Skribent

Martin Persson

17 september 2024 | 16:00

Nu på Prime Video: Ett gripande drama om sorg - och zombies

En annorlunda och minst sagt frisk fläkt i genren från tidigare i år.
Zombies har fullkomligt exploderat de senaste årtiondena.
 
Trenden som kan spåras tillbaka till George Romeros älskade skräckisar följer ofta en ganska formalistisk stil med apokalyptiska världar och rafflande action där människor försöker överleva sin utrotning.
 
Det finns alltid en plats för denna typ av film och jag liksom många andra uppskattar den också. Men ibland kommer en avstickare och däribland kan man räkna författaren John Ajvide Lindqvist, kanske mest känd för sitt annorlunda vampyrdrama ”Låt den rätte komma in”.
 
Med den nya filmen baserad på hans bok ”Hanteringen av odöda”, som är en norsk produktion, bjuds vi in på vad jag kanske egentligen inte skulle klassificera som en skräckfilm. Det är en film om att hantera förlust och släppa taget, med zombieliknande varelser inblandade. Vi ser ingen apokalyps, inga (eller väldigt få) scener med vålnader som jagar och äter människor – detta är snarare ett lågmält drama med övernaturliga drag och jag tyckte att den verkligen stack ut och skapade stort intresse med sitt unika fokus och fantastiska skådespel.
 
Även vår recensent Annika Andersson tyckte om filmens annorlunda stilval och gav den betyget 4/5. Hon beskrev den i sin recension passande nog som följer:
 
"Även om filmens zombietema placerar den i skräckfilmsgenren får man tåla sig till de sista minutrarna om man vill se blod. För filmen handlar mer om att hantera sorg än att överleva zombies. Den är en mörk och melankolisk kontemplation av hur det skulle vara att få träffa sina nära och kära igen när de återuppstår från de döda - dock bara som skal av sina forna jag…"
 
Jag kunde inte sagt det bättre själv. Filmen är en stark filosofisk och konstnärlig dramafilm som bara råkar ha monster inblandade för att gestalta sitt tema. Tänk dig ”The Last of Us”, fast steget längre.
 
”Världens värsta människa”-skådisarna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie är några av huvudrollerna vi möter i filmen och liksom den filmen har ”Hanteringen av odöda” något att säga om vår samtid och det mänskliga psyket. Thea Hvistendahl ligger bakom den fantastiska regin.
 
Väntan på filmatiseringen av boken var lång och nu ungefär ett halvår efter biopremiären går den även att streama hemma.
 
 
| 17 september 2024 16:00 |