Film

Skribent

Martin Persson

30 augusti 2024 | 02:00

15 nya filmer på SVT Play - se den svenska thrillern som vann 7 Guldbaggar i år!

En av 2023 års bästa svenska filmer går nu att streama gratis.
Ny vecka, nytt utbud av starka filmer på SVT Play!
 
Kanske än mer än vanligt denna vecka, om man frågar mig.
 
”Syndabocken” var en av mina absoluta favoritfilmer inom svensk filmindustri senaste åren. En gastkramande dramathriller med Joel Spira i huvudrollen där han som tidigare lotterisvindlare vill försonas med sin gamla vän i skuggan av Maltas brännande sol. Processen ska emellertid visa sig lika intensiv som dödlig för många av de inblandade. Filmen är otroligt välklippt, välskådespelad och gjorde storslam på Guldbaggegalan med hela 7 vinster och ett flertal nomineringar inom prestigefyllda kategorier. Svensk medelhavsnoir kallade Moviezines Fredrik Adolvsson filmen i sin recension och bättre kan jag inte säga det själv.
 
Vi går vidare till den amerikanska medborgarrättsrörelsen, en del av historien jag alltid beundrat och som ett flertal gånger porträtterats väl på film. Inte minst av mästaren Spike Lee i hans film ”Malcolm X”. Denzel Washington gör en av sina livs roller som den kontroversielle mannen som skulle förändra världen och vars starka rollprestation gav Denzel ännu en Oscarsnominering.
 
Därefter bör det vara varje cineasts plikt att kolla in Vilgot Sjömans ”Jag är nyfiken – gul”, en konstnärlig semi-dokumentär skildring med Lena Nyman och Börje Ahlstedt i spetsen när man tolkar det politiska och sociala läget i 1960-talets Sverige. En av tidernas bästa filmer och ett unikt nedslag i Vilgot Sjömans filmskapande.
 
Utöver det bör man inte missa ett av tidernas bästa danska draman ”A Royal Affair” med Mads Mikkelsen och Alicia Vikander, Ken Loachs hyllade samhällskritik i ”Sorry We Missed You” , den underbara franska romcomen ”La belle Époque” och klassiska Oscarsgiganten ”Godfrey ordnar allt” från 1936. Runda av med lite barnfilm i ” Lassemajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet” och du har helgen räddad!
 
15 nya filmer på SVT Play:
 
● A Royal Affair
● Amina
● Daphne
● Godfrey ordnar allt
● Jag är nyfiken - gul
● La belle époque
● Lassemajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet
● Maktens män
● Malcolm X
● Patterns
● Sorry We Missed You
● Syndabocken
● The Killing of Two Lovers
● The Rest of Us
● Worth
| 30 augusti 2024 02:00 |