Skribent

Alexander Kardelo

25 augusti 2016 | 11:00

Nya tag mot piratnedladdningen i Sverige

Internetleverantörerna är de som tjänar mest på piracy, enligt en ny rapport.
Svenska folket är mer positivt inställda till illegal nedladdning och streaming än i våra grannländer. Det visar en rapport från Film- och TV-branschens Samarbetskommitté (FTVS) som presenterades på Malmö Filmdagar i veckan.

Hela 32 procent av svenskarna använder sig av olagliga filmtjänster på nätet. Andelen är betydligt lägre i Norge (19 procent), Danmark (12 procent) och Finland (8 procent). Anledningen till den höga siffran i Sverige stavas bland annat Swefilmer. 

- Lagstiftningen är bättre i våra nordiska grannländer. Man har kommit igång med åtgärder som kan stoppa tillgången till piratsajterna, förklarar Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor på FTVS.

Skillnader i både vanor, kunskap och attityd


En liknande lagstiftning har efterfrågats i Sverige, men vägen dit är lång och snårig. Och det gäller också att förändra attityden hos användaren. Ett argument som ofta kommer upp är att man inte vet om streamingsajterna är lagliga eller inte.

- De flesta har faktiskt ganska bra koll på vilka tjänster som är lagliga och olagliga, men kunskapen är högre i våra grannländer än i Sverige. Det här argumentet att man ”inte riktigt vet” är kanske mer av en ursäkt, ett sätt att lindra sitt samvete, än ett verkligt problem, säger Strömbäck.



4 vägar för att minska piracyn i Sverige


Film- och TV-branschens Samarbetskommitté består av biografägare, filmdistributörer, producenter, tv-kanaler med flera som jobbar mot olovlig spridning av film och tv på nätet. Per Strömbäck presenterade fyra åtgärder som man jobbar med parallellt, för att minska piracyn i Sverige. 

1. Lagliga film- och tv-tjänster på nätet. Sajter som Netflix, Viaplay, Plejmo och HBO Nordic blir allt större, men utbudet är begränsat på grund av rättigheter. Regelverket kring de lagliga tjänsterna diskuteras inom EU och den svenska regeringen. ”Det är svårt at driva en laglig tjänst när man har icke lagliga tjänster som spelar enligt andra regler”, säger Per Strömbäck.

2. Effektiv lagstiftning. Just nu pågår en juridisk process mot Bredbandsbolaget för att de ska strypa användarnas tillgång till olagliga tjänster som Swefilmer och Pirate Bay. FTVS förlorade i november 2015 men har överklagat. ”Bredbandsbolaget är föremålet i vår stämningsansökan, men man kan inte dra slutsatsen att de är värre än någon annan internetleverantör.”

3. Information och opinionsbildning. Unga användare ska upplysas och det arbetet börjar i skolbänken. Så många som 77 procent av lärarna på högstadiet och gymnasiet bryter mot lagen (medvetet eller omedvetet) och visar upphovsrättsskyddat material i klassrummet. Man samarbetar nu med Lärarnas riksförbund för att höja kunskapen om upphovsrätt bland lärare. FTVS broschyr ”Gratis film?” har också blivit ett populärt skolmaterialet för skolor att beställa. 

4. Samverkan med internetleverantörer. Medan de illegala sajterna blir runt 30 miljoner kronor rikare på annonser varje år, beräknas operatörerna tjäna 2,6 miljarder kronor per år. Detta tack vare efterfrågan på ökad bredband på grund av piracy. Det är inte konstigt att de ogärna samarbetar mot piratsajterna. ”Det är ingen chock, internetleverantörerna kommer inte frivilligt gå med på att införa de här åtgärderna”, säger Per Strömbäck.

Har dina streamingvanor eller din inställning till olovlig nedladdning ändrats på senare år? Diskutera nedan. 
| 25 augusti 2016 11:00 |