Hur många av er har sett det virala tv-klippet som Alex Schulman kallade för “den starkaste genom tiderna”?
Klippet fokuserar på en äldre man som sitter längst fram i publiken i ett av BBC:s liveprogram. Mannen är Sir Nicholas Winton - börsmäklaren som blev humanitär. I början av andra världskriget var Winton i Tjeckoslovakien på en kort besök, där han kom i kontakt med en organisation som ville hjälpa judiska barn att fly från den pågående nazistockupationen. En berörd Winton bestämde sig för att göra en lista på barnen som behövde räddas.
Väl tillbaka i Storbritannien försökte han hitta hem och sponsorer för barnen. Det var även detta som ledde till kända “kindertransport”, operationen som försåg ett stort antal judiska barn med transport för att fly undan nazisterna. Genom allt detta lyckades Nicholas Winton rädda livet på 669 barn, vilket gav honom smeknamnet “Storbritanniens Schindler”.
Spola fram till 1988, och Nicholas och hans fru Grete Winton sitter i publiken för BBC:s “That’s Life”. I programmet finns ett inslag som handlar om just honom och alla barnen han räddade, som nu är i vuxen ålder, något som Winton inte hade en minsta aning om. Mot slutet av inslaget ställer programledaren den här frågan till publiken:
- Finns det någon här ikväll som idag lever på grund av Nicholas Winton?
En efter en börjar folk att ställa sig upp. En helt förvånad och överraskad Winton ställer sig också upp för att titta omkring sig, och märker hur varenda person i publiken är uppe på sina ben. Efter att smält det han precis fått bevittna, sätter han sig ner och torkar bort tårarna som rinner ner för hans kinder.
Hopkins: "Ett väldigt rörande ögonblick"
Nu finns berättelsen om Nicholas Winton som film, med ingen mindre än Anthony Hopkins i huvudrollen. Filmen heter “One Life” och är regisserad av James Hawes, som utöver att ha gjort ett par TV-filmer gör storfilmsdebut med denna film. Utöver Anthony Hopkins som Nicholas Winton ser vi även Helena Bonham Carter som Wintons mamma Babi och vår egna Lena Olin som Grete Winton.
Enligt kritikerna är rollen som Winton en av Hopkins "starkaste rollprestationer hittills" (Mashable). Detta är bara några år efter att ha vunnit en Oscar för bästa manliga huvudroll i “The Father”, där Hopkins spelade en äldre pappa vars demens börjar komma ikapp honom.
I en intervju med AP pratar Anthony Hopkins om scenen som återskapar det som hände när Nicholas och Grete Winton satt i BBC-publiken. Han berättar att scenen hade en väldigt unik aspekt som träffade honom rakt in i hjärtat under inspelningen.
- Det var en väldigt rörande ögonblick, för där satt de alla de efterlämnade av de som överlevde, säger Hopkins till AP.
Mycket riktigt så var alla statister och skådespelare i den scenen i verkligheten ättlingar och släktingar till barnen som Nicholas Winton räddade.
För alla som vill veta mer om Wintons fascinerande liv och hans enorma humanitära insatser finns “One Life” att se på bio från och med den 12 april.