Film

Skribent

Alexander Svensson

29 juli 2024 | 05:00

På tv ikväll: En av 90-talets största actionkomedier med härliga karaktärer

Will Smith och Tommy Lee Jones har härligt samspel i den här genuina klassikern.
"Men in Black" är en av våra mest kända och älskade actionkomedier. Will Smith och Tommy Lee Jones spelar två hemliga agenter som ser till att de rymdvarelser som i hemlighet lever på jorden sköter sig och inte bryter mot lagar och typ börjar äta upp vanligt folk. Tillsammans måste de jaga och fånga en ovanlig men livsfarlig rymdvarelse som landat på jorden med allt annat än fredliga avsikter. 
 
En stor del av det som gör att "Men in Black" fungerar är så klart kemin mellan Will Smith och Tommy Lee Jones. Jones är perfekt som den äldre, buttre mentorn som varit polis i åratal, medan Smith är lika perfekt som den unge, energiske och kaxige rekryten. Tillsammans blir deras Agent K och Agent J två karaktärer man både älskar och vill följa, och deras interaktioner är guld värda. 
 
 
Med tanke på hur perfekta Lee Jones och Smith är i sina roller så är det märkligt att tänka sig andra skådespelare som K och J. Ändå var det nästan det som hände: Filmstudion försökte ursprungligen få Clint Eastwood att spela K, medan "Vänner"-stjärnan David Schwimmer erbjöds rollen som J. Som tur är tackade bägge nej, och vi fick se Smiths och Lee Jones härliga samspel. 
 
"Men in Black" är såklart sevärd av många andra skäl än bara huvudrollsinnehavarna. Manuset är rappt, smart och roligt, och inte minst premissen ger liv åt hela filmen. Allehanda skojiga aliens dyker upp, och att utforska deras oerhört kreativa parallellvärld är oerhört kul, liksom de återkommande och ikoniska minnesraderarscenerna. 
 
 
"Men in Black" är inte bara bra: den blev en biosuccé också, till den grad att den, när den släpptes 1997, hade den tredje största öppningshelgen någonsin, bakom endast "Jurassic Park: The Lost World" och "Batman Forever".
 
"Men in Black" är alltid en lika sevärd film, och ett måste för dig som gillar actionkomedier och/eller rymdvarelser. Se den ikväll klockan 21:00 på TV6.
 
| 29 juli 2024 05:00 |