Film

Skribent

Alexander Svensson

23 juli 2024 | 05:00

På tv ikväll: Filmen som gjorde Wesley Snipes till actionhjälte

Actionrullen från 1992 har dessutom fått sin titel från en flaska ketchup!
Innan han blev Blade med alla superhjältefantaster så gjorde Wesley Snipes en annan film som hjälpte honom att bli en stor actionstjärna. Det rör sig om den sågade men actionpackade “Passagerare 57”.
 
Innan “Passagerare 57” släpptes 1992 så hade Snipes mest hållit sig till komedier, drama och en och annan gangsterrulle. Filmen följer John Cutter (Snipes), en erfaren polis som nu arbetare med säkerhet ombord på flygplan. Hans kunskaper kommer väl till pass när planet han befinner sig på plötsligt kapas av den sadistiske terroristen Charles Rane.
 
 
“Passagerare 57” sågades som sagt av kritiker, men en av få aspekter som fick positiv kritik var just Snipes insats, liksom hans motspelare, Bruce Payne, som gör rollen som Rane. Trots den usla kritiken blev filmen dock en biosuccé, vilket hjälpte till att cementera Snipes som blivande actionstjärna.
 
Kul trivia om “Passagerare 57” är att den fått sin titel från ett oväntat ställe. Stewart Raffill, som skrev filmens ursprungliga men sedermera kasserade manus kunde inte för sitt liv komma på en titel åt filmen, men en flaska ketchup kom till hans räddning enligt en intervju med Bristol Bad Film Club:
 
 
“Jag minns att jag satt på ett café och tänkte: “vad tusan ska jag kalla den här filmen?”, och det var en flaska med Heinz ketchup framför mig, och det stod Heinz 57 på den, så jag kallade filmen Passagerare 57!”
 
Vill du se en ung Wesley Snipes pröva på rollen som actionhjälte för första gången så kan du se “Passagerare 57” ikväll klockan 22:55 på Kanal 5. Den finns också att hyra eller köpa på Viaplay och SF Anytime.
 
| 23 juli 2024 05:00 |